Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Nároky zástupcu starostu vyplývajúce zo zákona

Dátum: Rubrika: Naša poradňa

Od roku 2011 do roku 2014 som pracovala ako prednostka obecného úradu. V novom volebnom období pôsobím ako poslankyňa obecného zastupiteľstva a zástupkyňa starostu obce na plný úväzok. V podstate robím to, čo som robila ako prednostka obecného úradu, v rovnakom pracovnom čase, len v inom zamestnaneckom postavení. Z funkcie prednostky obecného úradu som nemohla byť uvoľnená, nakoľko funkcia zástupcu starostu obce je nezlučiteľná s postavením zamestnanca obce. Z uvedeného dôvodu bol môj pracovný pomer ukončený dohodou. Aké nároky mi vyplývajú z výkonu funkcie zástupcu starostu obce? Do funkcie ma vymenoval starosta obce, poveril povinnosťami vyplývajúcimi z funkcie, určil mi plat v súlade so schválenými zásadami o odmeňovaní poslancov v obci. Potrebujem ozrejmiť, na čo mám nárok, keďže som zamestnancom obce, ale nie som v pracovnom pomere podľa Zákonníka práce. Z uvedeného dôvodu nemám nárok na dovolenku, odstupné, odchodné a pod. Mohla by som mať nárok na stravné lístky, ak by to bolo upravené v Kolektívnej zmluve? V minulosti sme tak mali ošetrené stravné lístky starostu obce. Ako je to v prípade, ak budem práceneschopná? Mám nárok na nemocenské dávky? Ktorý právny predpis možno aplikovať na moju funkciu? Tiež mi nie je jasné, či podávam majetkové priznanie k 31. 3. príslušného roka. Ne­viem, o ktorý právny predpis sa mám opierať, a zákon o obecnom zriadení je v tomto smere dosť všeobecný a zásady odmeňovania tiež nedokážu vyriešiť všetko – tiež vychádzajú z tohto zákona.

Otázku je potrebné uviesť na správnu mieru. Zástupca starostu obce sa nestáva zamestnancom obce ani po jeho poverení starostom na zastupovanie spojené s dlhodobým uvoľnením na výkon funkcie. Čitateľka teda nie je zamestnancom obce, v ktorej vykonáva funkciu zástupcu starostu ako verejný funkcionár dlhodobo plne uvoľnený na výkon funkcie v plnom rozsahu.

Pre celkový právny status zástupcu starostu platí základné pravidlo: Zástupca starostu ostáva aj po svojom poverení starostom obce za zástupcu starostu podľa § 13b ods. 1 zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov vždy v prvom rade poslancom obecného zastupiteľstva a vzťahuje sa na neho právna regulácia postavenia poslancov obecného zastupiteľstva a práv a povinností poslancov.

Na postavenie zástupcu starostu, hoci aj dlhodobo plne uvoľneného na výkon funkcie, tak nemožno aplikovať právnu reguláciu obsiahnutú v zákone č. 253/1994 Z. z. o právnom postavení a platových pomeroch starostov obcí a primátorov miest v znení neskorších predpisov. Rovnako nie je správny záver, že zástupca starostu môže vykonávať rovnaké úlohy ako prednosta obecného úradu. Okruh prípustných činností prednos

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály