Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Komentár k novele zákona o účtovníctve

Dátum: Rubrika: Účtovníctvo

Zákon č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o účtovníctve“) bol s účinnosťou k 1. januáru 2014 významne novelizovaný, a to zákonom č. 352/2013 Z. z. Zámerom novely zákona o účtovníctve bolo predovšetkým zníženie administratívnej záťaže a rozšírenie ustanovení vzťahujúcich sa na Register účtovných závierok (výročná správa), správa audítora a oznámenie o schválení účtovnej závierky).

Definovanie „mikro účtovnej jednotky“ (§ 2 ods. 5 až 7)

Zaviedol sa pojem „mikro účtovná jednotka“, ktorým sa rozšírili všeobecné ustanovenia zákona o účtovníctve. Mikro účtovnou jednotkou sa môže stať účtovná jednotka, ktorou je obchodná spoločnosť, družstvo, fyzická osoba podľa § 1 ods. 1 písm. a) tretieho bodu účtujúca v sústave podvojného účtovníctva, fyzická osoba podľa osobitného predpisu a pozemkové spoločenstvo, a to na základe vlastného rozhodnutia a za podmienky, že ku dňu ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka a za bezprostredne predchádzajúce účtovné obdobie neprekročila dve z týchto podmienok:

  • celková suma majetku 350 tis. eur,
  • čistý obrat v sume 700 tis. eur a
  • priemerný prepočítaný počet zamestnancov v priebehu účtovného obdobia 10.

Pozn.: Účtovné jednotky štátnej správy a samosprávy sa medzi mikro účtovné jednotky nezaraďujú.

Úprava definície úplnosti účtovníctva (§ 8 ods. 3)

V zmysle § 8 ods. 3 zákona o účtovníctve je účtovníctvo účtovnej jednotky úplné, ak účtovná jednotka zaúčtovala v účtovnom období v účtovných knihách všetky účtovné prípady a za toto účtovné obdobie zostavila individuálnu účtovnú závierku, konsolidovanú účtovnú závierku, ak ju má povinnosť zostaviť, vyhotovila výročnú správu, prípadne konsolidovanú výročnú správu, zverejnila údaje, uložila dokumenty a má o týchto skutočnostiach všetky účtovné záznamy.

V nadväznosti na to podľa § 38 ods. 1 zákona o účtovníctve sa správneho deliktu dopustí účtovná jednotka, ak ...neuložila dokumenty v Registri účtovných závierok, s čím súvisí aj potenciálne uloženie pokuty.

Definícia úplnosti účtovníctva sa mení, a to v nadväznosti na ustanovenia, na ktoré sa odvoláva pri zverejňovaní údajov a ďalej sa v nadväznosti na Register účtovných závierok (ďalej len „Register“) dopĺňa o ukladanie dokumentov do Registra:

  • zverejňovanie údajov ustanovo­val § 21, ktorý sa touto novelou vypúšťa, avšak zverejňovanie údajov nezostane bez vymedzenia, od 1. 1. 2014 ho upravuje § 23d,
  • ustanovenia § 23a týkajúce sa ukladania dokumentov do Registra nadobudli účinnosť od 1. 1. 2014.

Úprava obsahu všeobecných náležitostí účtovnej závierky (§ 17)

V nadväznosti na elektronické ukladanie dokumentov do Registra sa menia aj všeobecné náležitosti účtovnej závierky, a to pri uvádzaní miesta podnikania fyzických osôb. Ďalšou zmenou sú podpisové záznamy. Pre účtovné jednotky štátnej správy a samosprávy sa menia všeobecné náležitosti účtovnej závierky znížením počtu požadovaných podpisov, tzn., že oproti pôvodnému zneniu sa požaduje iba jeden podpis, a to podpisový záznam štatutárneho orgánu alebo člena štatutárneho orgánu účtovnej jednotky.

Úprava vzťahujúca sa na medzinárodné štandardy finančného výkazníctva (§ 17a)

Upravujú sa ustanovenia týkajúce sa účtovných jednotiek, ktoré sú povinné zostavovať účtovnú závierku podľa medzinárodných štandardov finančného vykazovania.

Novelou účinnou od 1. 1. 2014 sa mení usporiadanie vymenovania predmetných účtovných jednotiek v štruktúre, ktorá z legislatívneho hľadiska umožní odvolať sa pri vymedzovaní len na určitú skupinu z týchto účtovných jednotiek, zvyšujú sa veľkostné podmienky, ktoré sú jedným z troch skúmaných kritérií.

Niektorým ostatným účtovným jednotkám sa umožňuje rozhodnúť sa zostavovať účtovnú závierku podľa medzinárodných štandardov finančného vykazovania, čo však účtovným jednotkám štátnej správy a samosprávy nie je umožnené.

Novelou sa okrem štruktúrovaného usporiadania týchto účtovných jednotiek rozširuje okruh účtovných jednotiek, ktoré môžu zostavovať účtovnú závierku podľa medzinárodných štandardov finančného vykazovania.

Vypustenie § 21 vzťahujúceho sa na zverejňovanie údajov

Zákon vypustením § 21 nezrušil ustanovenia týkajúce sa zverejňovania údajov, mení sa spôsob a ustanovenie zákona, ktoré ho upravuje. Spôsob zverejňovania účtovnej závierky, výročnej správy, ako aj správy audítora sa mení v nadväznosti na ukladanie dokumentov do Registra. Zverejnenie dokumentov uložením do Registra sa od 1. 1. 2014 upravuje v novom § 23d.

Overenie audítorom vo vzťahu k súhrnnej účtovnej závierke (§ 22a)

Súhrnná účtovná závierka predstavuje tretí stupeň konsolidácie vo verejnej správe. Nakoľko súhrnný celok je mimoriadne rôznorodý a v rámci neho na určitých stupňoch konsolidácie absentuje vzťah ovládajúcej a ovládanej účtovnej jednotky, od 1. 1. 2014 sa ust

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály