Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Evidencia pracovného času

Dátum: Rubrika: Pracovné právo

Jednou z povinností zamestnávate­ľa je aj povinnosť vedenia evidencie pracovného času zamestnancov, ktorá je ustanovená v § 99 zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v z. n. p. (ďalej len „Zákonník práce“). Evidencia dochádzky do zamestnania sa v praxi zamieňa s evidenciou pracovného času. Evidenciou dochádzky sa pritom rozumie evidencia príchodov/odchodov do/z práce a pod evidenciou pracovného času sa má na mysli evidencia pracovnej doby.

Evidencia dochádzky zaznamenáva dobu, počas ktorej sa zamestnanec zdržiava na svojom pracovisku. Nie je to však doba, počas ktorej vykonáva prácu.

Pri evidencii dochádzky sa zvyčajne zaznamenáva deň a čas, kedy bol zamestnanec prítomný v práci, kedy mal absenciu z titulu dovolenky alebo prekážku v práci (napr. vyšetrenie u lekára, práceneschopnosť a pod.), prípadne iné skutočnosti, ktoré sú v súlade s ustanoveniami Zákonníka práce. Zákonník práce neustanovuje povinnosť viesť evidenciu dochádzky. Je na každom zamestnávateľovi, či sa pre evidenciu dochádzky rozhodne.

Vedenie evidencie pracovného ča­su v rozsahu podľa § 99 Zákonníka práce vyplýva z predmetného predpisu, a preto je zamestnávateľ povinný ho dodržiavať.

Tento článok sa zaoberá práve povinnosťou zamestnávateľa viesť evidenciu pracovného času zamestnancov.

Legislatívna úprava evidencie pracovného času zamestnancov

                                                                     Ustanovenie § 99 Zákonníka práce
Zamestnávateľ je povinný viesť evidenciu pracovného času, práce nadčas, nočnej práce, aktívnej časti a neaktívnej časti pracovnej pohotovosti zamestnanca tak, aby bol zaznamenaný začiatok a koniec časového úseku, v ktorom zamestnanec vykonával prácu alebo mal nariadenú alebo dohodnutú pracovnú pohotovosť...

Evidencia sa musí viesť tak, aby bol zaznamenaný začiatok a koniec časového úseku, v ktorom zamestnanec vykonával prácu alebo mal nariadenú alebo dohodnutú pracovnú pohotovosť.

Podľa tohto ustanovenia Zákonníka práce je zamestnávateľ povinný viesť:

  • evidenciu pracovného času – čiže časový úsek, v ktorom je zamestnanec zamestnávateľovi k dispozícii, počas ktorého vykonáva prácu a plní povinnosti v súlade s pracovnou zmluvou,
  • evidenciu práce nadčas – čiže práce vykonávanej nad určený týždenný pracovný ča
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály