Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Elektronické schránky obcí

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

Elektronizácia spoločnosti je celkovým fenoménom tejto doby a dostáva sa do popredia nie len v oblasti verejnej správy a územnej samosprávy, ale aj celkového spoločenského trendu a každodenného života. Elektronický registratúrny záznam sa dnes stáva najdôležitejším prvkom elektronickej komunikácie, o čom svedčí aj nárast tzv. elektronických sociálnych, komerčných a verejnoprávnych aktivít, pričom verejnosti sú dobre známe aktivity e-government, e-comerce, e-justice, e-healt a pod., ktoré so sebou prinášajú elektronizáciu spoločnosti a elektronickú komunikáciu a využívanie elektronických dokumentov, pri ktorých spravidla neexistuje ich listinný ekvivalent.

Takáto elektronická komunikácia ma prispievať k hospodárnosti a k účelnejšiemu využívaniu, čím sa má znížiť byrokracia a potreba navštevovania všetkých úradov a pod. Aj pri elektronických dokumentoch treba tak, ako pri písomných dokumentoch zabezpečiť ich formálnu správnosť a zabezpečiť celkový komfort tak, ako by bolo podanie realizované v listinnej forme, pričom však elektronická forma má zabezpečiť väčší komfort zadávateľa, a to takým spôsobom, aby mohol takéto podania robiť aj zo svojho domu.

Takéto elektronické registratúrne záznamy treba nejakým spôsobom zachovávať a spravovať pri súčasnom zabezpečení hodnovernosti autenticity, tak aby nevznikli škody veľkého rozsahu, pričom takéto registratúry možno zachovávať iba pri použití špecializovaných softvérov, ktoré sú vytvorená práve na takúto správu.

Cieľom zákona č. 305/2013 Z. z. o elektronickej podobe výkonu pôsobnosti orgánov verejnej moci a o zmene a doplnení niektorých zákonov (zákon o e-Governmente) – ďalej len „zákon o e-governmente“ bolo ustanoviť všeobecnú právnu úpravu spôsobu výkonu verejnej moci v elektronickej podobe vrátane súvisiacich právnych inštitútov, a tým umožnili realizáciu elektronických služieb orgánov verejnej moci jednotným spôsobom bez potreby zásahu do každého osobitného právneho predpisu, ktorý upravuje v konkrétnych prípadoch tento výkon.

Podstatou tohto zákona je kodifikovanie elektronickej komunikácie ako nosnej formy komunikácie s verejnou mocou a samotnej verejnej moci medzi sebou tak, aby sa komunikačné procesy zjednodušili, zrýchlili, sprehľadnili, zjednotili, aby sa zvýšila bezpečnosť tejto komunikácie.

Cieľom zákona o e-governmente nebolo nahrádzať existujúce predpisy upravujúce správne súdne konanie, tento zákon mal upraviť elektronickú

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály