Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Člen volebnej komisie a platenie poistného na zdravotné a sociálne poistenie

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

Minulý mesiac sa uskutočnili voľby do zastupiteľstiev samosprávnych krajov a voľby predsedov samosprávnych krajov (ďalej len „voľby“). Finančné prostriedky súvisiace s voľbami je možné čerpať len na tie druhy výdavkov, ktoré určuje vyhláška Ministerstva vnútra Slovenskej republiky č. 443/2009 Z. z., ktorou sa určujú druhy výdavkov spojených s voľbami do orgánov samosprávnych krajov a spôsob ich úhrady.

Nároky členov volebných komisií upravuje vyhláška Ministerstva vnútra SR č. 467/2001 Z. z. o úhrade nárokov členov volebných komisií pri voľbách do orgánov samosprávnych krajov. Pri financovaní výdavkov spojených s prípravou, vykonaním a zisťovaním výsledkov volieb vrátane výdavkov na odmeňovanie členov volebných komisií v roku 2013, sa treba riadiť metodickým pokynom č. SVS-OVR-2013/028222, ktoré vydalo Ministerstvo vnútra SR.

Funkcia člena volebnej komisie je čestnou funkciou.

Člen volebnej komisie nesmie byť pre výkon svojej funkcie obmedzený v právach a nárokoch vyplývajúcich z jeho pracovného pomeru alebo obdobného pracovného vzťahu. Predovšetkým má nárok na pracovné voľno s náhradou mzdy, prípadne, ak ide o samostatne zárobkovo činnú osobu na náhradu, ktorá sa rovná pomernej časti minimálnej mzdy zamestnancov v pracovnom pomere odmeňovaných mesačnou mzdou. Zamestnávateľ, ktorý vyplatil náhradu mzdy zamestnancovi, má nárok, aby mu bola vyplatená suma uhradená.

Minimálna mzda je podľa § 2 ods. 1 zákona č. 663/2007 Z. z. o minimálnej mzde v z. n. p. ustanovená nariadením vlády Slovenskej republiky č. 326/2012 Z. z., ktorým sa ustanovuje suma minimálnej mzdy vo výške 337,70 eura za mesiac pre zamestnanca odmeňovaného mesačnou mzdou.

Náhradu samostatne zárobkovo činnej osobe a úhradu sumy zamestnávateľovi, ktorou vyplatil náhradu mzdy členovi volebnej komisie, uhrádza, ak ide o člena:

  • ústrednej volebnej komisie Ministerstvo
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály