Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Rozhodnutia Najvyššieho súdu SR vo veciach nepovolených stavieb za prvý polrok 2021

Dátum: Rubrika: Judikatúra

Príspevok sa zaoberá vybranými rozhodnutiami Najvyššieho súdu SR vydanými v prvom polroku tohto roka, ktoré sa týkajú problematiky nepovolených stavieb, resp. stavieb postavených bez stavebného povolenia.

Najvyšší súd SR vydal za prvý polrok 2021 nasledujúce rozhodnutia vo veciach nepovolených stavieb:
Rozsudok z 26. januára 2021, sp. zn. 1 Sžk 35/2020
Žalobca sa správnou žalobou na Krajskom súde v Banskej Bystrici domáhal preskúmania zákonnosti rozhodnutia žalovaného (Okresného úradu Banská Bystrica), ktorým žalovaný zamietol odvolanie účastníka správneho konania (žalobcu) a potvrdil rozhodnutie Mesta Zvolen, ktorým Mesto Zvolen podľa ustanovenia § 88 ods. 1 písm. b) v spojení s ustanovením § 88a zákona č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (stavebný zákon) v z. n. p. (ďalej len "zákon č. 50/1976 Zb.") dodatočne povolilo stavbu "Rekonštrukcia rodinného domu s prístavbou" (stavba postavená bez stavebného povolenia). Krajský súd správnu žalobu zamietol podľa ustanovenia § 190 zákona č. 162/2015 Z. z. Správny súdny poriadok v z. n. p. (ďalej len "Správny súdny poriadok") ako nedôvodnú. Žalobca proti rozsudku Krajského súdu v Banskej Bystrici podal kasačnú sťažnosť.
O podanej kasačnej sťažnosti rozhodol Najvyšší súd SR rozsudkom z 26. januára 2021, sp. zn. 1 Sžk 35/2020 tak, že rozsudok Krajského súdu v Banskej Bystrici podľa ustanovenia § 462 ods. 1 Správneho súdneho poriadku zrušil a vec mu vrátil na ďalšie konanie, nakoľko Krajský súd porušil žalobcovo právo na spravodlivý proces. Kasačný súd uviedol, že Krajský súd pochybil pri vysporiadaní sa so znaleckým posudkom znalca. Krajský súd nevykonal tento dôkaz, keďže predložený znalecký posudok ako súkromný znalecký posudok nespĺňal zákonom stanovené podmienky, keď neobsahoval doložku o tom, že si je znalec vedomý následkov vedome nepravdivého znaleckého posudku podľa ustanovenia § 209 zákona č. 160/2015 Z.z. Civilný sporový poriadok v z. n. p. (ďalej len "Civilný sporový poriadok"). Kasačný súd nerozporoval, že znalecký posudok z 19. apríla 2018 neobsahoval doložku o tom, že si je znalec vedomý následkov vedome nepravdivého znaleckého posudku, v čase vyhotovenia znaleckého posudku však znalecká doložka uvedené obsahovať nemusela. V čase vyhotovenia znaleckého posudku bola znalecká doložka v súlade s ustanovením § 17 ods. 5 zákona č. 382/2004 Z. z. o znalcoch, tlmočníko
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.