Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Postup zvažovania žiadosti o príspevok pre susediacu obec

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

Pričlenenie nefunkčnej obce k nástupníckej susediacej obci (ďalej len "nástupnícka obec") je proces, ktorý si môže vyžadovať zvýšené finančné náklady pre nástupnícku obec, napr. môže ísť o úhradu dlhov, ktoré po nefunkčnej obci zostali a ktoré musí prebrať nástupnícka obec. Preto je v § 2aa zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v z. n. p. (ďalej len "zákon o obecnom zriadení") ustanovená možnosť nástupníckej obce požiadať o poskytnutie finančného príspevku.

Postup zvažovania žiadosti o príspevok pre susediacu obec
Ing. JUDr.
Ladislav
Hrtánek
PhD.
Príklad č. 1:
Pretože pričlenením nefunkčnej obce vznikli nástupníckej obci výdavky, požiadala táto nástupnícka obec o poskytnutie finančného príspevku, pričom žiadosť adresovala Ministerstvu vnútra SR (ďalej len "ministerstvo"). Konala nástupnícka obec v súlade s platným právom?
Podľa § 2aa ods. 7 zákona o obecnom zriadení podáva nástupnícka obec žiadosť o poskytnutie finančného príspevku okresnému úradu v sídle kraja. Pritom ostáva pravdou, že o poskytnutí finančného príspevku rozhoduje ministerstvo, žiadosť sa však podáva okresnému úradu v sídle kraja, ktorý predkladá ministerstvu spolu so žiadosťou nástupníckej obce aj vlastné stanovisko. Pritom však zákon o obecnom zriadení neustanovuje procesný postup v prípade, keď dôjde k nesprávnemu podaniu žiadosti. Preto je možné vyvodiť záver, že obec nekonala v súlade s platným právom.
Príklad č. 2:
Okresnému úradu v sídle kraja podala nástupnícka obec žiadosť o poskytnutie finančného príspevku, a to v lehote 5 dní od okamihu, keď vyjadrila súhlas s pričlenením nefunkčnej obce k nej. Je uvedené konanie obce v súlade s platným právom?
Podľa § 2aa ods. 7 zákona o obecnom zriadení je možné do 60 dní od účinnosti nariadenia vlády, ktorým sa odsúhlasuje pričlenenie nefunkčnej obce k nástupníckej obci (ďalej len "nariadenie vlády") podať písomnú žiadosť o poskytnutie príspevku okresnému úradu v sídle kraja. Uvedená lehota a možnosť poskytnutia jednorazového finančného príspevku sa počíta od účinnosti nariadenia vlády a nemožno ju počítať od vyjadrenia súhlasu nástupníckej obce s pričlenením. Preto je možné konštatovať, že nástupnícka obec konala predčasne a jej postup nebol procesne správny.
Príklad č. 3:
Okresnému úradu v sídle kraja podala nástupnícka obec žiadosť o poskytnutie finančného príspevku, v ktorom však neuviedla presnú sumu finančného príspevku, ktorú od ministerstva požaduje s odôvodnením, že je veľmi náročné v čase podania žiadosti presne špecifikovať takúto sumu príspevku. Taktiež nástupnícka obec uviedla, že sumu príspevku následne ministerstvu upresní. Je uvedený postup nástupníckej obce v súlade s platným právom?
Podľa § 2aa ods. 7 zákona o obecnom zriadení je obligatórnou obsahovou náležitosťou žiadosti o poskytnutie finančného príspevku aj uvedenie sumy finančného príspevku. Preto je možné neuvedenie výšky tejto sumy považovať za podanie obsahovo nesprávnej žiadosti, pričom však zákon o obecnom zriadení nerieši procesný postup okresného úradu v sídle kraja a ministerstva pri podaní neúplnej žiadosti. Taktiež zákon o obecnom zriadení výslovne neustanovuje neplatnosť takto podanej žiadosti. Preto je oprávnením ministerstva, či takto podanej žiadosti vyhovie. Každá žiadosť sa však musí posúdiť individuálne. Pritom však možno vyvodiť záver, že nástupnícka obec nekonala v súlade s platným právom.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Upozornenie:
Obsahové náležitosti žiadosti o poskytnutie finančného príspevku ustanovuje § 2aa ods. 7 zákona o obecnom zriadení prostredníctvom taxatívneho právneho výpočtu. Pritom ide o tieto obsahové náležitosti: opis účelu, na ktorý sa príspevok žiada, sumu príspevku, číslo bankového účtu a adresu obecného úradu. Taxatívnosť právneho výpočtu znamená, že ho nemožno ani zužovať a ani rozširovať a musí byť bezvýhradne rešpektovaný. Taktiež ide o kogentnú právnu úpravu, čo znamená, že sa neumožňuje odchýliť sa od nej konsenzom.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Príklad č. 4:
V súvislosti s pričlenením obce podala nástupnícka obec okresnému úradu v sídle kraja žiadosť o poskytnutie finančného príspevku. Okresný úrad v sídle kraja odoslal žiadosť nástupníckej obce ministerstvu s kladným stanoviskom. Ministerstvo však kladné stanovisko okresného úradu v sídle kraja nerešpektovalo a finančný príspevok nástupn
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.