Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Pohreby a pochovávanie v podmienkach samosprávy

Dátum: Rubrika: Z právnej praxe Zo seriálu: Pohreby a pochovávanie v podmienkach samosprávy

Smrť a zomieranie je realita, s ktorou má takmer každý už svoju skúsenosť. Slovenská asociácia pohrebných a kremačných služieb sa od roku 2006 (kedy vznikla) snaží zaviesť pravidlá, skonsolidovať práva i povinnosti v tak citlivej oblasti, akou je pohrebníctvo. Ako prvé bolo treba vniesť poriadok do pohrebníctva na poli legislatívy. To sa nám podarilo spolu v spolupráci s navrhovateľmi zákona č. 131/2010 Z. z. o pohrebníctve a neskôr pri jeho novelizácii zapracovaním zákona o pohrebníctve č. 398/2019 Z. z. ústiaceho do novelizácie č. 310/2021 Z. z. s účinnosťou od 1. 12. 2022.

Napriek všetkým nastaveným pravidlám dochádza i dnes k pochybeniam, omylom, prešľapom i úmyselným skutkom, ktoré sú pre médiá žiadanými námetmi na reportáže. Samozrejme, väčšina pochybení je skutočne dokázateľná, postupy a prípady sú odsúdeniahodné a v drvivej väčšine by sa im dalo predísť znalosťou a rešpektovaním zákona.
Stav počas pandémie
Pandémia preverila nielen naše zdravotníctvo, pripravenosť štátu, ale aj celú oblasť pohrebníctva. Spoločnosť veľmi citlivo vnímala nielen opatrenia, ktoré mali zamedziť šíreniu choroby, ale aj dopady, ktoré spočiatku veľmi veľká skupina obyvateľstva brala na ľahkú váhu. Nebolo tomu inak ani v ostatných postihnutých štátoch.
Až plynúci čas ukázal, čoho je koronavírus schopný. Odhalil všetky nedostatky vo svojej nahote, ktoré sa zdali byť v poriadku ako u pohrebných služieb, tak u správcov pohrebísk, vedení miest a obcí. Takmer okamžite začal zlyhávať transport zosnulých. Chýbali informácie o manipulácii s telami zomrelých na toto ochorenie. Chýbali ochranné a hygienické pomôcky a odporúčania Úradu verejného zdravotníctva SR pre pozostalých.
Krematóriá (ktoré majú väčšinou dostatočnú kapacitu chladiarenských zariadení) boli v koncoch. Mestá a obce, ktoré vo svojej nevedomosti prenajímali desaťročia staré chladiace zariadenia pohrebným službám, si nevedeli rady. Nebolo dostatok pracovníkov určených na výkop hrobových miest, niekde neboli pracovníci s odbornou spôsobilosťou pre správu pohrebísk vôbec.
Chaos ktorý nastal, sa nevyhol ani veľkým mestám, ani najmenším obciam. Z krízového štábu sme na najpreťaženejšie miesta posielali chladiace návesy nákladných áut, inde sme odporúčali čo najskorší termín pohrebu, problém pozostalých, ktorí chceli vidieť svojho zosnulého, ostával v rukách pohrebnej služby a správ pohrebísk.
Obdobie po pandémii
Legislatíva určuje jasné pravidlá, ktoré sú povinné dodržiavať pohrebné služby (ďalej l
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.