Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Oznámenie, že ohlásená stavba (stavebné úpravy alebo udržiavacie práce) nespĺňa zákonné podmienky pre ohlásenie (§ 55 ods. 1 stavebného zákona) - vzor

Dátum: Rubrika: Z právnej praxe Zo seriálu: Ohlasovanie drobných stavieb, stavebných úprav a udržiavacích prác obci

Obec ..................

Obecný úrad v ................., ................................... (uvedie sa presná adresa vrátane PSČ)


 

č. .............................                                V .................... dňa......................

 

...........................................................

(meno, priezvisko a adresa alebo názov a sídlo stavebníka)

 

Vec: Oznámenie, že ohlásená stavba (alternatívne: stavebná úprava* alebo udržiavacie práce*) nespĺňa zákonné podmienky pre ohlásenie

             Dňa ............... ste tunajšej obci ohlásili:

  • drobnú stavbu .......................... (názov)*
  • stavebnú úpravu stavby ..................... (názov stavby a stručný opis stavebných úprav)*
  • udržiavacie práce na stavbe .............. (názov stavby a stručný opis udržiavacích prác)*

na pozemku parcelné č. ..............., katastrálne územie ..............................

            Obec ........................ (názov) ako príslušný stavebný úrad podľa § 117 ods. 1 zákona č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (stavebný zákon) v znení neskorších predpisov (ďalej len „stavebný zákon“) posúdila predložené podklady a rozsah ohlásenej stavby (alternatívne: stavebnej úpravy alebo udržiavacích prác), porovnala ich s ustanoveniami stavebného zákona a na základe výsledkov posúdenia Vám

o z n a m u j e,

že ohlásená stavba (alternatívne: stavebná úprava alebo udržiavacie práce) nespĺňa zákonné podmienky pre ohlásenie stanovené v § 55 ods. 2 a v § 139b stavebného zákona,a to z nasledujúcich dôvodov: ................. (uviesť dôvody, prečo ohlásená stavba stavebná úprava alebo udržiavacie práce nespĺňajú zákonné kritériá pre ohlásenie stanovené v § 55 ods. 2  a § 139b stavebného zákona)

Príklad č. 1:

Ohlásená stavba ............. (napr. „prístrešok“) nemá charakter drobnej stavby, pretože je prevádzkovo spojená s doterajšou (hlavnou) stavbou ............. (napr. „garáž“), túto pôdorysne rozširuje, a preto ide o zmenu stavby - prístavbu v zmysle § 139b ods. 5 písm. b) stavebného zákona.

            Podľa § 55 ods. 1 stavebného zákona: ,,Stavebné povolenie sa vyžaduje, pokiaľ tento zákon a vykonávacie predpisy k nemu alebo osobitné predpisy neustanovujú inak, pri stavbách každého druhu bez zreteľa na ich stavebnotechnické vyhotovenie, účel a čas trvania; stavebné povolenie sa vyžaduje aj pri zmene stavieb, najmä pri prístavbe, nadstavbe a pri stavebných úpravách.

Príklad č. 2:

Ohlásená stavba ............. (napr. „záhradná chatka“) nemá charakter drobnej stavby, pretože na uvedenej nehnuteľnosti sa nenachádza žiadna hlavná stavba, ku ktorej by plnila doplnkovú funkciu.

Podľa § 139b ods. 7 stavebného zákona: ,,Drobné stavby sú stavby, ktoré majú doplnkovú funkciu pre hlavnú stavbu (napr. pre stavbu na bývanie, pre stavbu občianskeho vybavenia, pre stavbu na výrobu a skladovanie, pre stavbu na individuálnu rekreáciu) a ktoré nemôžu podstatne ovplyvniť životné prostredie, a to:

  1. prízemné stavby, ak ich zastavaná plocha nepresahuje 25 m² a výška 5 m, napríklad kôlne, práčovne, letné kuchyne, prístrešky, zariadenia na nádoby na odpadky, stavby na chov drobného zvieratstva, sauny, úschovne bicyklov a detských kočíkov, čakárne a stavby športových zariadení,
  2. podzemné stavby, ak ich zastavaná plocha nepresahuje 25 m² a hĺbka 3 m, napríklad pivnice, žumpy.

Vzhľadom na uvedené Vám Vaše ohlásenie v prílohe vraciame s tým, že na uskutočnenie uvedenej stavby (alternatívne: stavebnej úpravy* alebo udržiavacích prác*) je potrebné podať žiadosť o stavebné povolenie podľa § 58 stavebného zákona s náležitosťami podľa § 8 a 9 vyhlášky č. 453/2000 Z. z., ktorou sa vykonávajú niektoré ustanovenia stavebného zákona (tlačivo žiadosti je v prílohe*).

Upozornenie: Kým stavebné povolenie vydané vo veci stavby (alternatívne: stavebnej úpravy* alebo

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.