Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Životné cykly PET fliaš

Dátum: Rubrika: Na aktuálnu tému

Súčasťou boja proti klimatickým zmenám je aj snaha o dosiahnutie uhlíkovej neutrality. K tomu má prispieť i sledovanie uhlíkovej stopy, najmä v prípade výrobkov s výrazným podielom na ekonomike, výrobnej činnosti, obchode, spotrebe. K sledovaniu a výpočtu uhlíkovej stopy je dôležité poznať životný cyklus výrobku a analyzovať jeho jednotlivé fázy.

Jednou z metód posudzovania životného cyklu výrobkov je
metóda LCA
(Life Cycle Assessment) určená pre sledovanie environmentálnych dopadov konkrétneho výrobku sumarizovaním jeho dôležitých vstupov a výstupov z výrobnej a spotrebnej fázy, činnosti. Na základe získaných údajov následne vyhodnocuje i dopady na životné prostredie.
Životný cyklus výrobku je akýsi jeho "životopis", ktorým ho popisuje a charakterizuje od "kolísky po hrob", teda od výroby, uvedenia do činnosti, obehu až po skončení jeho funkčnosti, čím sa z výrobku stáva odpad. Pre skutočne komplexné posúdenie životného cyklu výrobku a jeho dopadov na životné prostredie však treba začať hodnotiť nie od kolísky, ale od "počatia", teda od vstupných surovín potrebných na výrobu konkrétneho výrobku vrátane spôsobov ich získania, ťažby.
Životný cyklus PET fľaše
V súvislosti s riešením globálnej environmentálnej problematiky a ochrany životného prostredia hrá veľkú úlohu znižovanie objemu odpadov, najmä odpadov z obalov. Spolu s riešením tejto úlohy sa vyvíja tlak na znižovanie spotreby plastov a plastových obalov. Jedným z najdiskutovanejších a najproblémovejším výrobkom sú pravdepodobne PET fľaše - nielen ako obaly na minerálne vody a nealkoholické nápoje, ale aj ako obaly všeobecne. Aj keď sa PET fľaše a nádoby používajú na balenie rôznych tekutých médií a tiež i práškových materiálov, tabliet a podobne, majú spoločný, resp. veľmi príbuzný životný cyklus, ktorého jednotlivé postupné a nadväzujúce činnosti sa môžu zobraziť v nasledujúcej rámcovej schéme:
Každý z týchto krokov má ešte niekoľko čiastkových krokov, ktoré môžu, ale nemusia byť spoločné pre všetky typy a druhy PET fliaš. Každý z týchto krokov má svoje nielen vstupy, ale hlavne výstupy, ktoré cez spotrebu energie, emisie do vzduchu, do vody či technologické tuhé odpady majú ako environmentálne dopady vplyv na životné prostredie, ale aj uhlíkovú stopu.
Dôsledné sledovanie a analýza jednotlivých činností, vstupov a výstupov vyúsťuje do inventarizačnej matice. Tá dá už komplexný obraz o výrobku. Vzhľadom na náročnosť, možné problémy so získavaním hodnoverných údajov a aj vysoké náklady je asi nereálne vytvoriť inventarizačnú maticu pre všetky typy PET fliaš. Dá sa vysloviť predpoklad, že takéto analýzy by ukázali na veľkú "environmentálnu" rozdielnosť. Mohli by však veľmi dobre poslúžiť pri hľadaní alternatívneho riešenia, obalu, mohli by vyselektovať ešte environmentálne prijateľné a už neprijateľné PET fľaše, stanoviť a formulovať témy pre výskumné riešenia, napríklad pre hľadanie najprijateľnejších technologických pr
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.