Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Premena plastového odpadu na hodnotnú prísadu do pôdy

Dátum: Rubrika: Trendy

Vedci z Kalifornskej univerzity v Riverside sa posunuli o krok bližšie k nájdeniu využitia stoviek miliónov ton plastového odpadu vyprodukovaného každý rok, ktorý často upcháva prúdy a rieky a znečisťuje naše oceány.

V nedávnej štúdii Kandis Leslie Abdul-Aziz, odborná asistentka UCR pre chemické a environmentálne inžinierstvo, a jej kolegovia podrobne opísali metódu premeny plastového odpadu na vysoko poréznu formu dreveného uhlia alebo uhlia, ktorá má neuveriteľnú plochu asi 400 metrov štvorcových na gram hmotnosti.
Takéto drevené uhlie zachytáva uhlík a mohlo by sa potenciálne pridať do pôdy s cieľom zlepšiť zadržiavanie vody v pôde a prevzdušňovanie poľnohospodárskej pôdy. Mohol by tiež hnojiť pôdu, pretože sa prirodzene rozpadá. Abdul-Aziz však varovala, že treba urobiť viac práce, aby sa zdôvodnila užitočnosť takéhoto uhlia v poľnohospodárstve.
Proces "od plastu k zuhoľnateniu" bol vyvinutý na UC Riverside's Marlan and Rosemary Bourns College of Engineering. Zahŕňalo to zmiešanie jedného z dvoch bežných druhov plastov s kukuričným odpadom - zvyškami stoniek, listo
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.