Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Opätovná recyklovateľnosť PET fliaš

Dátum: Rubrika: Na aktuálnu tému

Slovo „recyklácia“ sa za poslednú dobu stáva veľmi silným marketingovým nástrojom. Momentálne sú takmer všetky výrobky vyrobené zo 100 % recyklovateľného materiálu alebo je všetko 100 % recyklovateľné.

Najpopulárnejším a najčastejšie komunikovaným polymérom v dnešnej dobe je polyetyléntereftalát (ďalej len "PET"). PETový recyklačný priemysel je lídrom v cirkularite práve kvôli dostupnosti a širokej škále využitia PET v každodennom živote. V čase prichádzajúceho systému zálohy PET fliaš ide tiež o veľmi populárnu tému na Slovensku.
Na základe Smernice Európskeho parlamentu a rady (EÚ) 2019/904 z 5. júna 2019 o znižovaní vplyvu určitých plastových výrobkov na životné prostredie, ktorá nadobudla účinnosť 2. júla 2019 a mimo iného ukladá povinnosť od roku 2025 výrobcom nápojových PET fliaš použiť obsah aspoň 25 % recyklovaných plastov vypočítaných na základe priemeru pre všetky PET fľaše uvedené na trh na území členského štátu, sú výrobcovia povinní využívať recyklované PET fľaše v nových PET fľašiach. Od roku 2030 je to 30 %.
Prvé historické zmienky o papieri sa viažu k 2. storočiu pred Kristom, pričom PET bol patentovaný v roku 1941 a PET fľaša až v roku 1973. Značný historický náskok výroby papiera nám dáva aj lepšie znalosti ohľadom jeho recyklovateľnosti, kde je z praxe známe, že papier je recyklovateľný 4 až 6-krát. V papieri tiež nie je žiadna regulácia, ktorá prikazuje používanie obsahu recyklovaného papiera v nových výrobkoch.
Mnoho výrobcov začalo doslovne preteky s tým, kto vyrobí PET fľašu so 100 % obsahom recyklovaného PET (ďalej len "rPET") bez širšieho zamyslenia sa možnosti využitia takto vyrobenej PET fľaše v ďalšom životnom cykle alebo životnej slučke. Zvýšenie obsahu rPET významne zmení kvalitu a výkonnosť rPET a PET fliaš z dlhodobého hľadiska.
Cirkularita PET fľaše prechádza mnohými zložitými fyzikálno-chemickými procesmi so zapojením najmodernejších recyklačných te
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.