Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Má kompozit z gumy šancu?

Dátum: Rubrika: Na aktuálnu tému

Nízka miera recyklácie niektorých odpadových komodít úzko súvisí aj s aplikačnými možnosťami výrobkov z recyklovaných položiek. Platí to najmä o zmesových komunálnych plastových odpadoch, ale aj o odpadoch z ojazdených autoplášťov. Tieto odpady možno pri ich vhodne zvolenom vzájomnom pomere a vhodnej technológii spolu recyklovať a výsledný produkt možno použiť napríklad na budovanie cyklotrás a cyklochodníkov.

Problém s narastaním objemu odpadov sa okrem iného zdôvodňuje aj nízkou úrovňou ich recyklácie. Dôvodov nízkej úrovne recyklácie je hneď niekoľko. Sú to chýbajúce recyklačné kapacity, problémy s odbytom výrobkov z recyklovaných položiek, ale aj vyššie ceny v porovnaní s výrobkami z primárnych surovín. Táto skutočnosť sa týka napríklad odpadu zo zmesových plastov či použitých pneumatík. Pre nízky odbyt výrobkov tak skončilo v minulosti na Slovensku svoju činnosť niekoľko recyklačných subjektov. Pôvodné zámery neboli naplnené ani v oblasti recyklácie pneumatík. I keď ide o cenné druhotné suroviny, tento odpad v súčasnosti zväčša končí ako palivo v cementárňach a teplárňach ako na recyklačných linkách.
Je preto viac než vítané, keď sa objaví projekt reálneho využitia týchto odpadov. Na Strojníckej fakulte STU v Bratislave sa napríklad rozpracováva projekt budovania cyklotrás a cyklochodníkov na položených a v súčasnosti už dlhodobo nevyužívaných železničných tratiach. Rozchod medzi koľajnicami sa má vyložiť doskami vyrobenými z kompozitu plast - guma - drevo.
Kompozit z plastu a gumy
Myšlienka spracovať zmes plastového odpadu a recyklovanej gumovej drviny nie je nová. Recyklácia takejto zmesi bola v minulosti už "poloprevádzkovo" úspešne overená. Na priemyselnom recyklačnom zariadení sa overovala možnosť recyklácie plastového zmesového odpadu z komunálneho zberu a gumovej drviny z recyklácie pneumatík. Cieľom využitia týchto kompozitov bolo nahradiť v niektorých apliká­ciách profily z recyklovaných plastov. Ako zaujímavá sa ukazovala možnosť využitia profilov z plast-gum
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.