Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Ktoré odvetvie národného hospodárstva neuplatňuje povinnosti zo zákona o odpadoch?

Dátum: Rubrika: Naša poradňa

Všade sa hovorí iba o komunálnom odpade a priemyselnom odpade. Sme organizácia, ale nie sme priemyselným podnikom. Vzťahuje sa na nás vôbec zákon o odpadoch?

Žiaľ, uvedená komunikácia zo strany orgánov verejnej správy alebo autorít všeobecne nie je úplne šťastná. Niektoré odvetvia národného hospodárstva občas cítia, akoby prepadli sitom záujmu zákona č. 79/2015 Z.z. o odpadoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len "zákon o odpadoch"), a tak získajú pocit, že ich odvetvia sa zákon o odpadoch netýka. Je to však veľký omyl.
Ide o zjednodušené vyjadrenia, keď vo verejných diskusiách dávajú na váhy verejný záujem vo vzťahu ku komunálnemu odpadu a odpad od komerčných subjektov, teda fyzických osôb - podnikateľov a právnických osôb, ktorý paušálne nazývajú "priemyselným odpadom". Takéto vyjadrenia sú však nepresné.
Spresnenie alebo odôvodnenie rozdelenia na verejný záujem vo vzťahu ku komunálnym odpadom a tzv. komerčná zodpovednosť pomôže aj k tomu, aby si fyzické osoby alebo právnické osoby uvedomili podiel zodpovednosti vo vzťahu k
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.