Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Komentár k zákonu o poplatkoch za uloženie odpadov (7.)

Dátum: Rubrika: Legislatíva

Nasledujúci príspevok je zavŕšením seriálu príspevkov zameraných na výklad ustanovení zákona o poplatkoch. Riadky nižšie sú venované § 8 až 13.

§ 8

(1) Ak poplatník nesplní povinnosť podľa § 6 ods. 2, prevádzkovateľ skládky odpadov alebo prevádzkovateľ odkaliska najneskôr do ukončenia mesiaca, v ktorom mal poplatník poplatok za uloženie odpadu na skládku odpadov alebo poplatok za uloženie odpadov na odkalisko zaplatiť, oznámi túto skutočnosť okresnému úradu, inšpekcii a Environmentálnemu fondu.

(2) Prevádzkovateľ skládky odpadov alebo prevádzkovateľ odkaliska je povinný vypracovať a do 60 dní po uplynutí štvrťroka podať okresnému úradu a Environmentálnemu fondu ohlásenie o množstve uloženého odpadu a o vybratých a odvedených poplatkoch za uloženie odpadu a o množstve inertného odpadu použitého na skládke odpadov na stavebné, sanačné, rekonštrukčné, zásypové práce alebo na prekrývanie jednotlivých vrstiev odpadu, na tlačive, ktorého vzor je uvedený v prílohe č. 5.

(3) Prevádzkovateľ skládky odpadov alebo prevádzkovateľ odkaliska je povinný umožniť okresnému úradu, inšpekcii a Environmentálnemu fondu na ich žiadosť nahliadnuť a skontrolovať podklady slúžiace na výpočet poplatku za uloženie odpadu.

Zákon o poplatkoch ukladá prevádzkovateľovi skládky odpadov a prevádzkovateľovi odkaliska povinnosť odviesť Environmentálnemu fondu prostriedky vybrané od poplatníkov z poplatkov za uloženie odpadov do 60 dní od ukončenia mesiaca, v ktorom bol odpad uložený na skládku odpadov alebo na odkalisko. Štandardne by na to mal prevádzkovateľ skládky odpadov alebo odkaliska použiť prostriedky, ktoré mu v lehote do 45 dní od ukončenia mesiaca, v ktorom bol odpad uložený na skládku odpadov alebo na odkalisko, zaplatí poplatník. Zákon o poplatkoch to však takto výslovne neustanovuje a povinnosť prevádzkovateľa skládky odpadov alebo odkaliska nezaniká tým, že by mu poplatník nezaplatil. Ak preto prevádzkovateľ skládky odpadov alebo odkaliska vystaví poplatníkovi doklad o výške poplatku za uloženie odpadov, je povinný zaplatiť v takomto rozsahu prostriedky do Environmentálneho fondu, a to aj bez splnenia povinnosti poplatníka mu ich pred tým zaplatiť. V opačnom prípade by mu hrozila sankcia podľa § 9 ods. 1 zákona o poplatkoch.
Na druhej strane však prevádzkovateľ skládky odpadov alebo odkaliska nie je povinný systém financovať namiesto poplatníka. Ak si preto poplatník nesplní svoju povinnosť zaplatiť poplatok, je prevádzkovateľ skládky odpadov alebo odkaliska povinný to oznámiť okresnému úradu, SIŽP a Environmentálnemu fondu.
Neoznámenie tejto skutočnosti je porušením zákona o poplatkoch, za ktoré ukladá okresný úrad alebo SIŽP sankciu vo forme peňažnej pokuty. Jej výška je od 500 eur až do 10 000 eur.
Zákon o poplatkoch ustanovuje ohlasovaciu povinnosť. Povinným z tejto povinnosti je prevádzkovateľ skládky odpadov a prevádzkovateľ odkaliska. Ich ohlasovacia povinnosť smeruje na okresný úrad a na Environmentálny fond, kde sú povinní predložiť ohlásenie. Lehota na predloženie ohlásenia je do 60 dní po ukončení štvrťroku.
Ohlásenie obsahuje údaj o:
a)
množstve uloženého odpadu v tonách - v ohlásení sa uvádza osobitne údaj o množstve uloženého odpadu v tonách za prvý mesiac štvrťroka, za druhý mesiac štvrťroka, za tretí mesiac štvrťroka, za celý štvrťrok a množstvo uloženého odpadu v tonách od začiatku roka,
b)
vybratých poplatkoch v eurách - v ohlásení sa uvádza osobitne údaj o vybratých poplatkoch za prvý mesiac štvrťroka, za druhý mesiac štvrťroka, za tretí mesiac štvrťroka, za celý štvrťrok a od začiatku roka,
c)
odvedených poplatkoch za uloženie odpadu v eurách - uvádza sa údaj o odvedených poplatkoch za príslušný štvrťrok a od začiatku roka,
d)
množstve inertného odpadu, ktorý sa na skládke použije na stavebné, sanačné, rekonštrukčné práce, zásypové práce alebo na prekrývanie jednotlivých vrstiev odpadu.
Odpady sa do ohlásenia uvádzajú v štruktúre:
a)
zmesový komunálny odpad (20 03 01) a objemný odpad (20 03 07),
b)
iné druhy komunálneho odpadu,
c)
priemyselné odpady,
d)
odpady uložené na odkalisko:
-
ostatný odpad,
-
nebezpečný odpad.
Nepodanie ohlásenia je porušením zákona o poplatkoch, za ktoré ukladá okresný úrad alebo SIŽP sankciu vo forme peňažnej pokuty. Jej výška je od 500 eur až do 10 000 eur. Príjemcom tejto peňažnej pok
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.