Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Zúčtovanie dotácií a finančných vzťahov so štátnym rozpočtom

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

V príspevku sa zameriam na problematiku zúčtovania finančných vzťahov so štátnym rozpočtom, ktorá je aktuálna v prvých mesiacoch rozpočtového roka. Chcem upozorniť na povinnosť zúčtovania finančných prostriedkov zo štátneho rozpočtu poskytnutých obci a jej rozpočtovým organizáciám a príspevkových organizáciám (ROPO).

V príspevku riešim najmä vysporiadanie finančných vzťahov obce k štátu, ktorými sú dotácie na:

  • úhradu nákladov preneseného výkonu štátnej správy (zabezpečujú sa prostredníctvom správcu kapitoly štátneho rozpočtu, do jeho vecnej pôsobnosti patrí výkon štátnej správy, ktorý sa preniesol na obec) a
  • ďalšie dotácie v súlade so zákonom o štátnom rozpočte na príslušný rozpočtový rok (zabezpečujú sa prostredníctvom Ministerstva financií SR alebo správcu kapitoly štátneho rozpočtu, do ktorého vecnej pôsobnosti patrí činnosť, ktorá sa má financovať).

Zúčtovanie dotácií a finančných vzťahov so štátnym rozpočtom za rok 2015

Ministerstvo financií SR v súlade s § 8a ods. 7 zákona č. 523/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách verejnej správy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o rozpočtových pravidlách verejnej správy“) v spojitosti s § 16 ods. 2 zákona č. 583/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy“) vydáva na začiatku roka pre obce pokyny na finančné zúčtovanie vzťahov štátneho rozpočtu k rozpočtom obcí.

Podľa týchto pokynov obec vykoná zúčtovanie finančných vzťahov k štátnemu rozpočtu; na zúčtovanie finančných vzťahov a zúčtovanie finančných prostriedkov za rok 2015 ide o tieto pokyny:

  • pokyn Ministerstva financií SR č. MF/009754/2016-442 na zúčtovanie dotácií poskytnutých Ministerstvom financií Slovenskej republiky (ďalej len pokyn „MF/009754/2016-442“) – zverejnený na webovom sídle http://dotacie.mfsr.sk a vo Finančnom spravodajcovi v elektronickej forme na webovom sídle ministerstva financií v sekcii Legislatíva/Finančný spravodajca,
  • pokyn Ministerstva financií SR č. MF/010255/2016-441 na zúčtovanie finančných vzťahov so štátnym rozpočtom za rok 2015 pre ústredné orgány štátnej správy, príspevkové a rozpočtové organizácie, podnikateľské subjekty, neziskové organizácie a ďalšie subjekty, ktorým boli poskytnuté prostriedky zo štátneho rozpočtu (ďalej len „pokyn č. MF/010255/2016-441“) – zverejnený na webovej stránke ministerstva financií http://www.finance.gov.sk/ v sekcii Financie/Verejné financie/Dotácie a vo Finančnom spravodajcovi v elektronickej forme na webovej stránke ministerstva financií SR v sekcii Legislatíva/Finančný spravodajca.

Podľa pokynu č. MF/010255/2016-441 predmetom finančného zúčtovania sú:

  • kapitálové transfery poskytnuté podnikateľským subjektom, príspevkovým organizáciám, neziskovým organizáciám, verejným vysokým školám a iným subjektom vedené na účtoch v Štátnej pokladnici rozpočtované v štátnom rozpočte (ŠR) na rok 2015 vrátane dotácií poskytnutých zo štátneho rozpočtu fyzickým a právnickým osobám,
  • bežné transfery poskytnuté podnikateľským subjektom, príspevkovým organizáciám, štátnym fondom, verejným vysokým školám, občianskym združeniam, nadáciám a ostatným neziskovým právnickým osobám, súkromným školám a súkromným školským zariadeniam, cirkevným školám a cirkevným školským zariadeniam, cirkvám, ďalším organizáciám a subjektom v roku 2015 vrátane tých, ktoré boli poskytnuté po 1. októbri 2015 a možno ich v súlade s § 8 ods. 5 zákona o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy použiť do 31. 3. 2016.

Podľa pokynu MF/009754/2016-442 predmetom finančného zúčtovania sú dotácie na:

  • bežné výdavky poskytnuté v predchádzajúcom rozpočtovom roku a
  • kapitálové výdavky poskytnuté v predchádzajúcich rozpočtových rokoch.

Príjemca dotácie je subjekt, ktorému Ministerstvo financií SR poskytlo dotáciu na základe písomného oznámenia o poskytnutí dotácie bez ohľadu na to, či táto osoba dotáciu čerpala, ponechala ju na čerpanie do nasledujúceho roka alebo ju vrátila nevyčerpanú.

! Upozornenie: Príjemca dotácie je povinný vykonať jej zúčtovanie.

Ak príjemca dotácie poskytol dotáciu na čerpanie tretej osobe v súlade s podmienkami poskytnutia, povinnosť zúčtovať dotáciu má prvý príjemca dotácie.

Všetky subjekty, ktoré sú povinné vykonať zúčtovanie, sa riadia nasledovnými všeobecnými zásadami na zúčtovanie dotácií a finančných vzťahov so štátnym rozpočtom za rok 2015:

  1. Zúčtovanie sa vykonáva na predpísanom tlačive „Zúčtovanie dotácií v pôsobnosti Ministerstva financií Slovenskej republiky za rok...“ (ďalej len „tlačivo na zúčtovanie“); elektronický formulár tlačiva je prístupný na webovom sídle ministerstva financií http://dotacie.mfsr.sk.
  2. Zúčtovanie sa vykonáva v eurách na dve desatinné miesta.
  3. Príjemca dotácie vyplní elektronický formulár tlačiva na zúčtovanie, vytlačí ho, potvrdí odtlačkom pečiatky a podpisom štatutárneho zástupcu alebo ním poverenej osoby.
  4. Tlačivo na zúčtovanie predkladá príjemca dotácie každoročne do 15. mája aj v prípade, ak dotácia na kapitálové výdavky nebola v predchádzajúcom období vyčerpaná a ponechala sa na použitie v nasledujúcich rokoch po roku ich poskytnutia. Ak sa dotácia na bežné výdavky, ktorá bola poskytnutá po 1. októbri predchádzajúceho roka, čerpala do konca 2. marca nasledujúceho roka po roku jej poskytnutia, zúčtuje sa, akoby sa vyčerpala v predchádzajúcom roku.
  5. Obce predkladajú tlačivá na zúčtovanie metodikovi na príslušnom daňovom úrade. Ostatní príjemcovia predkladajú tlačivo na zúčtovanie ministerstvu financií.
  6. Príjemca dotácie v zastúpení štatutárneho zástupcu alebo ním poverenej osoby zodpovedá za správnosť údajov predložených na elektronickom tlačive.

Zúčtovanie finančných vzťahov so štátnym rozpočtom a základná finančná kontrola

Zúčtovanie finančných vzťahov so štátnym rozpočtom je finančnou operáciou, ktorá musí byť overená základnou finančnou kontrolou podľa zákona č. 357/2015 Z. z. o finančnej kontrole a audite a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „zákon o finančnej kontrole“).

Poskytnutie a použitie prostriedkov štátneho rozpočtu, ako aj samotná realizácia zúčtovania finančných vzťahov so štátnym rozpočtom napĺňajú definíciu finančnej operácie, uvedenú v zákone o finančnej kontrole, podľa ktorej finančnou operáciou je príjem alebo použitie verejných prostriedkov v hotovosti alebo bezhotovostne, právny úkon alebo iný úkon majetkovej povahy.

Základnou finančnou kontrolou sa overí písomné zúčtovanie finančných vzťahov so štátnym rozpočtom a následne sa overí poukázanie finančných prostriedkov vyplývajúcich zo zúčtovania v určenom termíne do štátneho rozpočtu, ktoré vykonajú:

  • vedúci zamestnanec poverený štatutárnym orgánom (v prípade obce – starostom obce alebo vedúcim zamestnancom, ktorého starosta obce poveril na výkon základnej finančnej kontroly) a
  • zamestnanec zodpovedný za príslušnú oblasť či odbornú činnosť (v prípade obce pravdepodobne ekonóm alebo odborný zamestnanec ekonomického úseku).

Títo zamestnanci overia súlad so skutočnosťami uvedenými v § 6 ods. 4 zákona o finančnej kontrole a potvrdia vykonanie základnej finančnej kontroly na doklade (dokladoch) súvisiacom (súvisiacich) s finančnou operáciou alebo jej časťou uvedením svojho mena a priezviska, podpisu, dátumu vykonania základnej finančnej kontroly a vyjadrenia, či je alebo nie je možné finančnú operáciu alebo jej časť vykonať, pokračovať v nej alebo vymáhať poskytnuté plnenie, ak sa finančná operácia alebo jej časť už vykonala. V prípade zúčtovania finančných vzťahov so štátnym rozpočtom dokladmi, na ktorých sa vykonáva základná finančná kontrola, bude tlačivo na zúčtovanie alebo osobitný kontrolný list.

Odvod nepoužitej dotácie – finančných prostriedkov zo štátneho rozpočtu

Nepoužité finančné prostriedky je príjemca dotácie povinný vrátiť do 30. apríla nasledujúceho kalendárneho roka na účet kapitoly štátneho rozpočtu Všeobecná pokladničná správa. Príjemca dotácie, ktorému vyplynul odvod nepoužitej dotácie, súčasne s poukázaním finančných prostriedkov na účet ministerstva financií je povinný vyplniť elektronický formulár tlačiva „Avízo o poukázaní finančných prostriedkov na účet Ministerstva financií SR“, ktorý je zverejnený na webovom sídle http://dotacie.mfsr.sk.

Avízo, doplnené odtlačkom pečiatky a podpisom štatutárneho zástupcu alebo ním poverenej osoby, sa zasiela ministerstvu financií elektronickou poštou.

Účtovanie o nevyčerpaných finančných prostriedkoch zo ŠR – bežných transferoch v obci, ktoré sa vrátia do ŠR v roku 2016:

P. č.

Text účtovného prípadu

Kód zdroja

Rozpočtová klasifikácia

(RK)

Suma v €

MD

D

Účtovanie v roku 2015:

1.

Prijatý bežný transfer zo ŠR

111

312 001

312012

55 000

221 RK

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály