Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Zmeny v právnom postavení a plate starostu (II.)

Dátum: Rubrika: Poznatky z praxe Zo seriálu: Zmeny v právnom postavení a plate starostu

V predchádzajúcej časti sme sa venovali vývoju zákona č. 253/1994 Z. z. o právnom postavení a platových pomeroch starostov obcí a primátorov miest v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon č. 253/1994 Z. z.“), zmenám v právnom postavení starostov, ktoré vyplynuli z novely tohto zákona (vykonanej zákonom č. 377/2015 Z. z.), náhrade platu za nevyčerpanú dovolenku starostu a tiež novým pravidlám upravujúcim platové pomery starostov obcí a proces prerokúvania platu starostu.

Kritériá a parametre rozhodovania o plate starostu

Právna úprava neposkytuje výslovné pravidlá o tom, na základe čoho má obecné zastupiteľstvo o plate starostu rozhodovať, na čo má pri tomto rozhodovaní prihliadať.

Ide pritom o rozhodnutie o motivácii najvyššieho výkonného orgánu, preto je vhodné postarať sa, aby poslanci dostali príležitosť zamyslieť sa nad vecnými kritériami a parametrami hodnoty práce, ako ich vníma Zákonník práce.

Jediné v zákone uvedené ­kritérium – počet obyvateľov – je jednak sporné vo svojich hraničných hodnotách (pri počte obyvateľov, ktoré sú blízko hraníc stanovených pásiem počtu obyvateľov) a navyše nemusí vyjadrovať skutočnú náročnosť a kvalitu výkonu funkcie, ktoré ovplyvňujú:

  • objektívne kritériá (nezávislé na osobe) ako počet obyvateľov v rámci rozpätia danej platovej skupiny podľa zákona, náročnosť výkonu funkcie v danej samospráve v danom období a pod.,
  • subjektívne kritériá (spojené s kon­krétnou osobou) ako odborná kvalifikácia a skúsenosti potrebné na výkon funkcie štatutárneho orgánu obecnej samosprávy a skutočne dosiahnuté vý­sledky.

Pokiaľ ide o hodnotenie práce, je možné inšpirovať sa ustanovením § 119a ods. 2 Zákonníka práce, z ktorého môžeme ako parametre relevantné pre hodnotu práce extrahovať:

  • zložitosť zverených a vykonávaných úloh,
  • zodpov
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály