Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Zmena pravidiel používania návratných zdrojov financovania a prostriedkov rezervného fondu

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

Mimoriadna situácia bola vyhlásená uznesením vlády SR č. 111 z 11. marca 2020 podľa § 8 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 42/1994 Z. z. o civilnej ochrane obyvateľstva v z. n. p. z dôvodu ochorenia COVID-19 na území Slovenskej republiky. Jej dôsledky ovplyvnili aj legislatívnu úpravu v oblasti rozpočtového hospodárenia územnej samosprávy. V príspevku upozorníme na aktuálne zmeny pravidiel používania návratných zdrojov financovania a prostriedkov rezervného fondu.

Zmeny pravidiel používania návratných zdrojov financovania a prostriedkov rezervného fondu neboli vykonané novelou zákona č. 583/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „ZRPÚS“), ale prijatím zákona č. 67/2020 Z. z. o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 v z. n. p. (ďalej len „zákon č. 67/2020 Z. z.“). Týmto zákonom sa ustanovujú opatrenia v oblastiach, ktoré sú v pôsobnosti Ministerstva financií Slovenskej republiky a ktorých cieľom je zmiernenie negatívnych následkov pandémie, ktorá vznikla z dôvodu ochorenia COVID-19.

Zmeny pravidiel používania návratných zdrojov financovania a prostriedkov rezervného fondu sa uplatňujú počas obdobia od 12. marca 2020, keď vláda Slovenskej republiky vyhlásila mimoriadnu situáciu až do 31. decembra 2020. Prijaté opatrenia v zákone č. 67/2020 Z. z. tak riešia nielen financovanie obcí v čase pandémie, ale aj následne v období, ktoré po pandémii nastane a ktoré bude poznačené rapídnym poklesom výnosu podielovej dane z príjmov fyzických osôb pre obce.

Použitie prostriedkov rezervného fondu na bežné výdavky z dôvodu pandémie

Podľa právnej úpravy platnej do prijatia zákona č. 67/2020 Z. z. sa prostriedky rezervného fondu používajú na úhradu kapitálových výdavkov, resp. na zabezpečenie výdavkových finančných operácií (napr. na úhradu splátok návratných zdrojov financovania). Použitie prostriedkov rezervného fondu je výnimočne povolené aj na úhrady bežných výdavkov v zmysle § 10 ods. 9 ZRPÚS; týmto ustanovením sú určené podmienky, za ktorých obec môže použiť prostriedky rezervného fondu na úhrady bežných výdavkov, konkrétne na odstránenie havarijného stavu majetku obce alebo majetku vyššieho územného celku, alebo na likvidáciu škôd spôsobených živelnými pohromami alebo inou mimoriadnou okolnosťou, na úhradu záväzkov bežného rozpočtu, ktoré vznikli v predchádzajúcich rozpočtových rokoch. Podľa § 12 ods. 3 ZRPÚS schodok bežného rozpočtu obce mohol vzniknúť len z dôvodu použitia prostriedkov rezervného fondu práve len v súlade s § 10 ods. 9 ZRPÚS.

Upozo

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály