Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Zaradenie dlhodobého majetku

Dátum: Rubrika: Naša poradňa

Obec financovala výstavbu komunitného centra z vlastných zdrojov a aj zo štátneho rozpočtu. Kolaudácia sa uskutočnila v marci 2021. Hodnota investície, ktorú obec z vlastných prostriedkov uhradila, je 290 000 eur. K dnešnému dňu stále nemá vyplatenú sumu z cudzích zdrojov vo výške 82 000 eur.

Kedy má obec zaradiť stavbu do používania? Treba počkať na úhradu alebo majetok zaradiť a po prijatí platby navýšiť sumu na karte majetku?

Obec na investíciu použila vlastné zdroje, ale v kapitálovom rozpočte nemala vlastné príjmy ani dostatok zdrojov v rezervnom fonde, tak použila na výdavok investičných faktúr v roku 2020 KZ 41. Je to správne? Ako to potom vysporiadať, ak príjem zo štátneho rozpočtu sa uskutoční až v nasledujúcom roku? Zároveň došlo k prečerpaniu rezervného fondu použitím KZ 46 o významnú sumu. Ako to opraviť v období prijatia transferu zo štátneho rozpočtu?

Stavba sa zaraďuje do používania dňom prebratia/odovzdania stavby a začatím jej používania. Nemôžete čakať so zaradením na refundáciu prostriedkov zo štátneho rozpočtu. Majetok musíte zaradiť do majetku v plnej výške obstarania majetku, teda v sume všetkých faktúr, a je potrebné začať majetok odpisovať. Najskôr celú sumu odpisov zápisom 551/081, po prijatí prostriedkov
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály