Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Zapojenie časti prebytku rozpočtu

Dátum: Rubrika: Naša poradňa

Mesto sa zapojilo do výziev na získanie financií z EÚ. Na týchto projektoch sa vyžaduje 5% spoluúčasť mesta. Či mesto uspeje sa zatiaľ nevie, ale vyžaduje sa v predkladaných dokumentoch projektová dokumentácia (financovaná z rozpočtu mesta), uznesenie mestského zastupiteľstva, kde je uvedené, že mesto súhlasí so spoluúčasťou 5%, účtovná závierka, a pod. V projektovej dokumentácii je uvedený okrem iného aj celkový rozpočet (výkaz – výmer) na realizáciu projektu. Aká výška finančných prostriedkov by sa mala uviesť do rozpočtu na strane príjmov a na strane výdavkov iba 5 % (spoluúčasť mesta) alebo 100 % (celý rozpočet projektu)?

Mám informáciu, že forma priameho použitia prebytku rozpočtu z predchádzajúceho roka cez príjmy a výdavky rozpočtu nasledujúceho roka (bez pridelenia do peňažných fondov) nie je zákonná. Aj v našej obci som chcela zapojiť nie celý prebytok, len časť na vykrytie bežných výdavkov v rozpočte roku 2012. Pretože, ak dáme celý prebytok do rezervného fondu (ten je zo zákona), tak zákon definuje, kedy je z neho možné použiť financie na bežné výdavky. Je možné si založiť iný fond, kde bude presne zadefinované, na čo sa použijú finančné prostriedky, napr. aj na vykrytie bežných výdavkov? Alebo akým iným spôsobom, môžem zapojiť časť prebytku rozpočtu predchádzajúceho roka na vykrytie bežných výdavkov nasledujúceho roka?

Podľa § 4 ods. 5 zákona č. 583/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon č. 583/2004 Z. z.“) rozpočet obce obsahuje zámery a ciele, ktoré bude obec realizovať z výdavkov rozpočtu obce (ďalej len „program obce“).

Podľa § 5 ods. 1 a § 7 ods. 1 zákona č. 583/2004 Z. z. príjmy rozpočtu obce sú okrem iného dotácie zo štátneho rozpočtu v súlade so zákonom o štátnom rozpočte na príslušný rozpočtový rok a prostriedky z Európskej únie a iné prostriedky zo zahraničia poskytnuté na konkrétny účel a iné príjmy ustanovené osobitnými predpismi a na druhej strane sa z rozpočtu obce uhrádzajú najmä záväzky obce vyplývajúce z plnenia povinností ustanovených osobitnými predpismi a iné výdavky ustanovené osobitnými predpismi.

Z uvedených ustanovení podľa môjho názoru vyplýva, že rozpočet obce, ktorý sa zostavuje ako programový rozpočet, by mal obsahovať zámery a ciele projektu, ktorý bude obec realizovať so spoluúčasťou ŠR a EÚ. Finančné prostriedky získané zo ŠR a z rozpočtu EÚ ako nenávratný finančný príspevok ovplyvnia tak príjmovú, ako aj výd

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály