Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Založenie, zrušenie ROPO bez likvidácie zriaďovateľom a založenie, zrušenie alebo rozdelenie obce (II.)

Dátum: Rubrika: Účtovníctvo Zo seriálu: Založenie, zrušenie ROPO bez likvidácie zriaďovateľom a založenie, zrušenie alebo rozdelenie obce

V tomto čísle pokračujeme v problematike založenia, zrušenia rozpočtových a príspevkových organizácií bez likvidácie a tiež založenia, zrušenia alebo rozdelenia obce a s tým súvisiacich povinností.

Povinnosti zrušenej ÚJ a nástupníckej ÚJ

ÚJ vedie svoje účtovníctvo od dňa svojho vzniku až do dňa svojho zániku, ale v prípade zlúčenia, splynutia a rozdelenia, vedie táto ÚJ svoje účtovníctvo do rozhodného dňa, ktorý nesmie byť neskorší ako deň nadobudnutia účinkov zlúčenia, splynutia alebo rozdelenia. Rozhodný deň môžeme nazvať aj deň zlúčenia, splynutia, rozdelenia.

Od rozhodného dňa skutočnosti, ktoré sú predmetom účtovníctva zanikajúcej ÚJ sa stávajú týmto momentom súčasťou účtovníctva a účtovnej závierky nástupníckej ÚJ. A ak ešte nevznikla, účtovníctvo vedie zanikajúca ÚJ. Takto zanikajúca ÚJ má povinnosť uzatvoriť svoje účtovné knihy a zostaviť mimoriadnu účtovnú závierku.

V prípade, ak deň, ku ktorému sa zostavuje mimoriadna účtovná závierka je totožný s dňom riadnej účtovnej závierky, tak táto sa považuje aj za riadnu účtovnú závierku. Podľa môjho názoru sa tento postup vzťahuje aj na zanikajúcu obec a jej nástupnícku obec.

V prípade, ak je zanikajúca obec zriaďovateľom rozpočtovej/príspevkovej organizácie, tak, podľa môjho názoru, má tieto možnosti:

  1. zrušiť svoju zriadenú rozpočtovú alebo príspevkovú organizáciu bez likvidácie pred samotným aktom zlúčenia obcí alebo rozdelenia obce (§ 21 ods. 13 zákona č. 523/2004 Z. z.),
  2. alebo tejto rozpočtovej/príspevkovej organizácií zmeniť ich podriadenosť, tzn.,
  3. že ide o zmenu v zriaďovateľovi (§ 21 ods. 11 zákona č. 523/2004 Z. z.).

Zanikajúca ÚJ vykoná inventarizáciu majetku podľa § 29 a § 30 zákona o účtovníctve. Upozorňujem, že pri zostavovaní mimoriadnej účtovnej závierky sa do súvahy nemôže dostať iný majetok a záväzky, než tie, ktoré tam už predtým boli, resp. mohli byť. Zanikajúca ÚJ oceňuje svoj majetok a záväzky ako pri zostavovaní riadnej účtovnej závierky.

Mimoriadna účtovná závierka obsahuje všeobecné náležitosti ako zostavená riadna účtovná závierka podľa § 17 ods. 2 zákona o účtovníctve.

Súčasti mimoriadnej účtovnej závierky sú:

  • Súvaha Úč ROPO SFOV 1-01,
  • Výkaz ziskov a strát Úč ROPO SFOV 2-01 a
  • Poznámky, ktoré obsahujú informácie, ktoré vysvetľujú alebo dopĺňajú mimoriadnu účtovnú závierku; ďalej v nich treba uviesť zainteresované osoby a vymedziť bežné účtovné obdobie, ktoré je v tomto prípade kratšie ako rok a minulé účtovné obdobie a právny dôvod na zostavovanie účtovnej závierky (Čl. I Všeobecné dôvody).

Mimoriadnu účtovnú závierku zrušená ÚJ predloží svojmu zriaďovateľovi, ktorý ju následne predloží daňovému úradu. Mimoriadna účtovná závierka sa v elektronickej podobe ukladá do Registra účtovných závierok prostredníctvom informačného systému DataCentra do 30 kalendárnych dní odo dňa, ku ktorému sa zostavuje v zmysle opatrenia MF SR č. MF/25755/2007-31, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o usporiadaní, označovaní a obsahovom vymedzení položiek individuálnej účtovnej závierky, termíny a miesto predkladania účtovnej závierky pre rozpočtové organizácie, príspevkové organizácie, štátne fondy, obce a vyššie územné celky v znení neskorších predpisov.

Na základe zobrazenej časovej osi odporúčam založiť alebo zrušiť tieto typy ÚJ ku koncu rozpočtového roka (účtovného obdobia).

Účtovná závierka

ÚJ vždy zostavuje účtovnú závierku, keď uzatvorí svoje účtovné knihy (denník, hlavná kniha).

Tabuľka č. 6: Otvorenie a uzavretie účtovných kníh a účtovná závierka

Deň, ku ktorému sa účtovná závierka zostavuje

Lehota

K poslednému dňu účtovného obdobia ( k 31. 12. 20XX)

Riadna ÚZ – zostavenie najneskôr do 1. 2. 20XX od dátumu zostavenia IÚZ

Ku dňu zániku (zrušenie – zriaďovateľ § 21 ods. 13 zákona č. 523/2004 Z. z. )

Mimoriadna ÚJ – do 30 dní od dátumu zostavenia

Ku dňu predchádzajúcom rozhodnému dňu (zlúčenie, splynutie, rozdelenie)

Mimoriadna ÚJ – do 30 dní od dátumu zostavenia

Pri zriadení ÚJ zostavuje otváraciu súvahu:

Ku dňu vzniku

zriadenia rozpočtovej/príspevkovej organizácie

Ku dňu vstupu – rozhodnému dňu

Zlúčenie, splynutie, rozdelenie rozpočtovej alebo príspevkovej organizácie

Otvorenie a uzatvorenie účtovných kníh sa v samospráve nerealizuje v súvislosti s likvidáciou ani konkurzom, nakoľko organizácie samosprávy v zmysle rozpočtových pravidiel nezanikajú.

Je vhodnejšie, ak zanikajúca ÚJ uzatvorí účtovné knihy k poslednému dňu účtovného obdobia k 31. 12. 20XX a zostaví účtovnú závierku ako riadnu účtovnú závierku. V tomto prípade nástupnícka ÚJ prevezme konečné zostatky súvahových účtov od zrušenej ÚJ do svojich počiatočných stavov k 1. 1. 20XX ako prvé účtovné prípady.

V prípade, ak je dátum zániku ÚJ bez likvidácie k inému dňu ako k 31. 12., tak nástupnícka ÚJ prevezme do svojho účtovníctva konečné zostatky súvahových účtov (majetok, záväzky a rozdiel majetku a záväzkov) zanikajúcej ÚJ ku dňu nasledujúcom po dni zrušenia bez likvidácie obratovo (otváracia súvaha).

Dlhodobý majetok sa oceňuje cenou, v ktorej sa doteraz viedol v účtovníctve (netto hodnote) zrušenej ÚJ, ak nie je možné zistiť cenu, tak tento majetok sa oceňuje reprodukčnou obstarávacou cenou.

Rozdiel medzi zlúčením, splynutím alebo rozdelením je, že nástupnícka ÚJ A pri zlúčení neuzatvára svoje účtovné knihy (denník, hlavná kniha), ale zisťuje konečné zostatky súvahových účtov zrušenej ÚJ B a pokračuje vo vedení svojich účtovných kníh po doplnení súvahových účtov zrušenej ÚJ B prostredníctvom otváracej súvahy. Konečné stavy výsledkových účtov (náklady a výnosy) z výkazu ziskov a strát zrušenej ÚJ B neprenáša nástupnícka ÚJ A do svojich výsledkových účtov. Tento postup, podľa môjho názoru, použije aj zanikajúca obec a nástupnícka obec/obce ÚJ pri rozdelení alebo zlúčení.

Nástupnícka ÚJ zabezpečí prevod nevyčerpaných zostatkov mimorozpočtových účtov (22X) na svoje mimorozpočtové účty (nevyčerpaný sociálny fond, podnikateľská činnosť, účelové dary). Ak zlúčeniu, splynutiu alebo rozdeleniu ÚJ dochádza k 1. 1., tak nástupnícka ÚJ zabezpečí prevod nevyčerpaných zostatkov účtu cudzích prostriedkov zrušenej ÚJ určenej na výplatu miezd, platov, služobných príjmov atď. (§ 26 ods. 3 zákona č. 523/2004 Z. z.) na svoj účet cudzích prostriedkov, čím sa nástupnícka ÚJ nedotkne ust. § 26 ods. 5 zákona č. 523/2004 Z. z.

V prípade, ak rozpočtová organizácia mala uzatvorené nájomné zmluvy s tretími osobami, tak realizovaný príjem od nájomcu sa prevedie na príjmový rozpočtový účet nástupníckej ÚJ. To isté sa bude uskutočňovať aj pri preplatkoch za energie. Tento postup, podľa môjho názoru, použije aj zanikajúca obec a nástupnícka obec/obce pri rozdelení alebo zlúčení.

Ak je nástupníckou organizáciou rozpočtovej organizácie príspevková organizácia, tak pri zlúčení, splynutí alebo rozdelení požiada zriaďovateľa o vykonanie zmeny rozpočtového vzťahu odo dňa, kedy dôjde k zrušeniu, následne zriaďovateľ poskytne nástupníckej ÚJ transfer alebo navýši príspevok pre príspevkovú organizáciu.

Ak sa zriaďovateľ rozhodne zrušiť príspevkovú organizáciu, tak táto ÚJ si k dátumu zlúčeniu, splynutiu alebo rozdeleniu vysporiada vzťahy zo zriaďovateľom a zabezpečí prevod bankových účtov (účty 221), cenín (účet 213) na nástupnícku ÚJ.

Opatrenie MF SR č. 16786/2007-31 z 8. augusta 2007, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre rozpočtové organizácie, príspevkové organizácie, príspevkové organizácie, štátne fondy, obce a vyššie územné celky (ďalej len „Postupy účtovania ROPO“) konkrétne neuvádza postup pri zlúčení, splynutí alebo rozdelení tak, ako to je v § 26 opatrenia MF SR č. 27076/2007-74 zo 16. decembra 2002, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov (ďalej len „Postupy účtovania pre podnikateľov“).

V prípade, ak je nástupníckou ÚJ príspevkovej organizácie príspevková organizácia, tak táto si:

  • navýši svoj zákonný rezervný fond (účet 421) o zákonný rezervný fond zanikajúcej ÚJ a zároveň
  • si navýši svoj nevysporiadaný výsledok hospodárenia o nevysporiadaný výsledok hospodárenia zanikajúcej ÚJ (+/- účet 428).

Výsledok hospodárenia za bežné obdobie zanikajúcej ÚJ priradí nástupnícka ÚJ do svojho nevysporiadaného výsledku hospodárenia, a to z dôvodu, že tento výsledok hospodárenia bežného obdobia nie je vytvorený nástupníckou ÚJ a tiež z dôvodu zabezpečenia porovnateľnosti bežného účtovného obdobia a bezprostredného predchádzajúceho účtovného obdobia nástupníckej ÚJ.

Ten istý princíp platí aj pri rozpočtovej organizácii mimo zákonného rezervného fondu (účet 421), ktorý rozpočtová organizácia netvorí. V prípade, ak nástupnícka ÚJ príspevkovej ÚJ je rozpočtová organizácia, tak tento rezervný fond (účet 421) uvedie v nerozdelenom výsledku minulých období.

V praxi sa môže vyskytnúť situácia, keď medzi rozpočtovými/príspevkovými organizáciami existujú väzby, ktoré treba pri zlúčení, splynutí a rozdelení vysporiadať; ide o vzájomné pohľadávky a záväzky, a to z dôvodu, že tieto ÚJ sa stali jedným práv

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály