Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Vyrubenie miestneho poplatku za rozvoj

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

Vyrubenie, splatnosť a platenie miestneho poplatku za rozvoj (ďalej len „poplatok“) upravuje § 9 zákona č. 447/2015 Z. z. o miestnom poplatku za rozvoj a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o miestnom poplatku za rozvoj“). Obsahové náležitosti rozhodnutia a jeho doručovanie upravuje osobitný predpis, ktorým je zákon č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.

Rozhodnutie o vyrubení poplatku
Poplatníkovi, ktorému vznikne poplatková povinnosť k poplatku, obec poplatok vypočíta podľa § 8 zákona o miestnom poplatku za rozvoj a vyrubí rozhodnutím podľa § 9 ods. 1 uvedeného zákona, ktoré musí byť doručené. Obsahové náležitosti rozhodnutia, ako aj jeho doručovanie upravujú § 63 a § 30 až § 35 daňového poriadku.
Daňový poriadok upravuje lehoty na rozhodnutie v § 65 a zánik práva vyrubiť daň (v tomto prípade poplatok) v § 69. Vyrubený poplatok je splatný do 15 dní odo dňa nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia o vyrubení poplatku.
Vyrubenie poplatku poplatníkovi
Obec v závislosti od toho, kto, prípadne koľko osôb je uvedených ako stavebník v právoplatnom stavebnom povolení, právoplatnom rozhodnutí o povolení zmeny stavby pred jej dokončením, právoplatnom rozhodnutí o dodatočnom povolení stavby alebo v oznámení stavebného úradu k ohlásenej stavbe, vyrubí poplatok:
-
jednému poplatníkovi
: jednému poplatníkovi vyrubí obec poplatok v prípade, keď je v právoplatnom stavebnom povolení, právoplatnom rozhodnutí o povolení zmeny stavby pred jej dokončením, právoplatnom rozhodnutí o dodatočnom povolení stavby alebo v oznámení stavebného úradu k ohlásenej stavbe uvedená ako stavebník iba jedna fyzická alebo právnická osoba;
-
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály