Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Výročná správa obce a konsolidovaná výročná správa obce

Dátum: Rubrika: Účtovníctvo

Obec zostavuje výročnú správu, ktorá nadväzuje a rozširuje údaje vykazované v jej zostavenej individuálnej účtovnej závierke za príslušné účtovné obdobie. Individuálna účtovná závierka obce vykazuje skutočnosti za určité obdobie, ktoré sú predmetom jej účtovníctva a sú poskytované širokej verejnosti používateľom, a to prostredníctvom jej uloženia v registri účtovných závierok.

Obec je povinná uložiť vyhotovenú výročnú správu obce do jedného roka od skončenia účtovného obdobia, za ktoré sa táto individuálna výročná správa zostavuje. Ak sa po uložení výročnej správy obce mení obsah výročnej správy obce, tak do registra účtovných závierok sa uloží nová výročná správa obce bez zbytočného odkladu.

Okrem toho, ak je obec zriaďovateľom rozpočtovej/príspevkovej organizácie alebo má majetkové práva v obchodnej spoločnosti, ktorú buď sama založila alebo ju ovláda, kontroluje podľa ustanovenia § 22 ods. 3 zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o účtovníctve“) zostavuje aj konsolidovanú účtovnú závierku, a tým aj konsolidovanú výročnú správu.

! Upozornenie: Konsolidovanú výročnú správu obec ukladá do registra najneskôr do jedného roka od skončenia účtovného obdobia, za ktoré sa tento účtovný záznam vyhotovuje.

Tzn., že vykazované údaje z individuálnej výročnej správy môže obec použiť aj v konsolidovanej výročnej správe. V tom prípade obec nezostavuje individuálnu výročnú správu ako samostatný účtovný záznam. Vyhotovená výročná správa a konsolidovaná výročná správa nemusia obsahovať individuálnu účtovnú závierku alebo konsolidovanú účtovnú závierku, správu audítora, ak tieto účtovné záznamy obec uložila do registra účtovných závierok.

Obec nezostavuje konsolidovanú účtovnú závierku, a tým aj konsolidovanú výročnú správu iba v tom prípade, ak nemá zriadenú žiadnu rozpočtovú organizáciu alebo príspevkovú organizáciu a nezaložila žiadnu obchodnú spoločnosť, alebo nemá žiadny majetkový podiel v obchodných spoločnostiach.

V týchto prípadoch obec zostavuje iba individuálnu účtovnú závierku a vyhotovuje výročnú správu. Obec výročnú individuálnu správu zostavuje za príslušné účtovné obdobie, za ktoré sa vyhotovuje individuálna účtovná závierka. Súlad medzi účtovnou závierkou a výročnou správou overuje audítor. To sa týka aj konsolidovanej účtovnej závierky obce a jej vyhotovenej konsolidovanej výročnej správy.

Zostavená individuálna účtovná závierka obce, vyhotovená výročná správa obce, zostavená konsolidovaná účtovná závierka, vyhotovená konsolidovaná výročná správa patria medzi významné prvky finančného výkazníctva. Obec tieto účtovné záznamy archivuje počas desiatich rokov nasledujúcich po roku, ktorého sa týkajú.

Obsah výročnej správe ustanovuje zákon o účtovníctve, pričom obsah konsolidovanej výročnej správy priamo nekonkretizuje. Zákon o účtovníctve v § 20 ustanovuje všeobecne pre účtovné jednotky (ÚJ), aké informácie má výročná správa obsahovať.

Napríklad ide o informácie týkajúce sa:

  1. vývoja účtovnej jednotky, o stave, v ktorom sa nachádza, o významných rizikách a neistotách, ktorým je ÚJ vystavená; informácia sa poskytuje vo forme vyváženej a obsiahlej analýzy stavu a prognózy vývoja a obsahuje dôležité finančné a nefinančné ukazovatele vrátane informácie o vplyve činnosti ÚJ na životné prostredie a na
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály