Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Vykazovanie dlhu obce

Dátum: Rubrika: Poznatky z praxe

Právna úprava pravidiel čerpania návratných zdrojov financovania sa nachádza v zákone č. 583/2004 Z.z. o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len "zákon o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy"). V praxi na pozícii hlavného kontrolóra som sa často stretol s nejasnosťami ohľadom výpočtu celkovej výšky dlhu a výkladu niektorých pravidiel. Ambíciou tohto krátkeho článku je stručne a jasne zodpovedať na sporné otázky a chyby, s ktorými sa najbežnejšie stretávam.

Dodávateľský úver verzus investičný dodávateľský úver
V § 17 ods. 7 zákona o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy je uvedené, že celkovou sumou dlhu sa na účely zákona rozumie súhrn záväzkov vyplývajúcich zo splácania istín návratných zdrojov financovania, záväzkov z investičných dodávateľských úverov a ručiteľských záväzkov obce. Čo sa rozumie pojmom návratné zdroje financovania, je uvedené v úvodných ustanoveniach zákona o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy, konkrétne v § 2 písm. a). Návratnými zdrojmi financovania sa teda rozumejú prostriedky rozpočtu obce z prijatých úverov, pôžičiek, návratných finančných výpomocí, zo zmeniek a z komunálnych obligácií vydaných obcou pričom na účely ustanovenia § 17 ods. 2 zákona o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy sa za návratné zdroje financovania považujú aj dodávateľské úvery prijaté obcou. Uvedený dodatok týkajúci sa dodávateľských úverov bol doplnený v rámci novely zákona s účinnosťou od 1.1.2019. Ustanovenie § 17 ods. 2 zákona o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy, na ktorý ustanovenie odkazuje, ustanovuje pravidlo, v zmysle ktorého návratné zdroje financovania je možné použiť iba na kapitálové výdavky okrem výnimky použitia na vykrytie časového nesúladu medzi príjmami a výdavkami bežného rozpočtu, čo bude v článku ďalej rozoberané osobitne v časti o kontokorentných úveroch.
Na mieste je otázka, čo zákonodarca uvedenou zmenou sledoval a aký význam má uvedená zmena pre obec. V dôvodovej správe1 je uvedené, že účelom tejto úpravy je zamedzenie obchádzaniu pravidiel používania návratných zdrojov financovania tým, že sa používajú na financovanie bežných výdavkov obce. Do novely zákona mohla obec použiť rovnako dodávateľský úver (neinvestičný) - úver určený na financovanie bežných výdavkov, ako aj investičný dodávateľský úver - úver určený na úhradu kapitálových výdavkov. Po uvedenej novele de facto možnosť využitia dodávateľského úveru pre obce zanikla, nakoľko je možné tento spôsob financovania využiť už len na kapitálové investície, a teda sa bude jednať vždy už len o investičný dodávateľský úver. A teda hoci sa v zákone o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy uvádza ešte aj termín dodávateľský úver, tento nie je využiteľný pre obce, keďže v prípade jeho použitia by obec nedržala základné pravidlo vyplývajúce z § 17 ods. 2 zákona o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy, a to použitie návratných zdrojov financovania len na úhradu kapitálových výdavkov.
Definičné znaky dodávateľského a investičného dodávateľského úveru
Definícia dodávateľského a investičného dodávateľského úveru nie je uvedená v zákone o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy. Bližšie vysvetlenie týchto pojmov nájdeme v príručke Ministerstva financií SR pre subjekt verejnej správy k obsahovej náplni finančných výkazov. Zjednodušene o týchto typoch úveru môžeme hovoriť v prípade splnenia dvoch základných znakov, a to plnenie v splátkach a úročenie, resp. iná forma finančného vyrovnania, napríklad nejaká forma poplatku za plnenie v splátkach, ktorým sa navýši cena diela. Je dôležité poznamenať, že obe podmienky, t.j. úročenie, ako aj plnenie v splátkach, musia byť splnené súčasne, inak by sa nejednalo o dodávateľský či investičný dodávateľský úver.
Postúpenie pohľadávky a vplyv na celkovú výšku dlhu
V prípade, keď má obec prijatý investičný dodávateľský úver alebo
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály