Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Účtovné prípady súvisiace so šírením ochorenia COVID-19

Dátum: Rubrika: Poznatky z praxe

V nadväznosti na predchádzajúce články týkajúce sa účtovania osobných ochranných pomôcok, dlhodobého majetku zabezpečujúceho ochranu zdravia zamestnancov v súvislosti s ochorením COVID-19 a takisto účtovania vyradenia potravín po lehote upotrebiteľnosti", uvádzame ďalšie príklady účtovania niektorých účtovných prípadov v súvislosti s prijatými legislatívnymi opatreniami.

Účtovanie dotácie na nájomné
Podľa § 13c zákona č. 71/2013 Z.z. o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky v z. n. p. (ďalej "zákon o poskytovaní dotácií") sa môže poskytnúť dotácia z rozpočtovej kapitoly Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky (ďalej "ministerstvo hospodárstva") na úhradu nájomného, ktoré je nájomca povinný uhradiť prenajímateľovi. Zákon podmieňuje nárok na dotáciu na úhradu nájomného poskytnutím zľavy z ceny nájomného zo strany prenajímateľa.
Dotáciu na úhradu nájomného môže nájomca získať vtedy, ak sú splnené všetky nasledujúce podmienky:
1.
úhrada nájomného sa uskutočňuje v peniazoch,
2.
vzťah medzi prenajímateľom a nájomcom má formu nájomnej zmluvy alebo obdobnej zmluvy, ktorej obsahom je právo nájomcu užívať predmet nájmu,
3.
nájomca má právo užívať predmet nájmu najneskôr od 1.2.2020,
4.
užívanie predmetu nájmu bolo nájomcovi znemožnené na základe opatrení vydaných v súvislosti so zamedzením šírenia nákazlivej ľudskej choroby COVID-19, a to uzavretím predmetu nájmu, prerušením vyučovania na školách a v školských zariadeniach alebo podstatne obmedzené zákazom prítomnosti verejnosti v predmete nájmu.
Predmetom nájmu môže byť:
-
miestnosť alebo jej časť, súbor miestností, ktoré nie sú určené na bývanie a v ktorých nájomca predáva svoj tovar alebo poskytuje služby konečným spotrebiteľom vrátane súvisiacich obslužných a skladových priestorov,
-
trhové miesto.
Príklad č. 1:
Nájomca má prenajaté priestory bufetu v základnej škole nájomnou zmluvou uzavretou pred 1. februá­rom 2020. Vzhľadom na uzavretie škôl v prvej vlne šírenia nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 boli rozhodnutím orgánov štátnej správy uzavreté školy a školské zariadenia z dôvodu prerušenia vyučovania. Z tohto dôvodu bolo nájomcovi sťažené, resp. znemožnené užívanie predmetu nájmu. Nájomca spĺňa podmienky na dotáciu na nájomné.
Dotácia na nájomné je podmienená poskytnutím zľavy z ceny nájomného. Poskytne sa v takej výške, v akej bola poskytnutá zľava z nájomného na základe dohody medzi prenajímateľom a nájomcom, najviac vo výške 50 % nájomného za obdobie sťaženého užívania predmetu nájmu.
Táto podmienka platí aj pre verejnoprávne inštitúcie a iné právnické osoby zriadené zákonom. Ak je prenajímateľom správca majetku štátu, nájomné sa znižuje na polovicu.
Dotácia na nájomné sa poskytuje na základe žiadosti, ktorú podáva prenajímateľ v mene nájomcu elektronicky na účet prenajímateľa prostredníctvom formulára, ktorý je zverejnený na webovom sídle ministerstva hospodárstva. Náležitosti žiadosti o dotáciu na úhradu nájomného sú upravené v § 13c ods. 9 zákona o poskytovaní dotácií vo väzbe na typ žiadateľa.
Dotáciu na nájomné poukáže ministerstvo hospodárstva prenajímateľovi na základe oznámenia o schválení dotácie, ktoré sa zasiela elektronicky prenajímateľovi aj nájomcovi.
Za nájomné sa nepovažujú úhrady plnení obvykle spojených s nájmom (spotreba energie, strážna služba, upratovanie a pod.). V prípade, ak nie je možné výšku úhrady za plnenia spojené s nájmom oddeliť od výšky nájomného, predpokladá sa, že výška plnenia spojená s nájmom je 5 % z nájomného.
Ak nájomné za obdobie sťaženého užívania predmetu nájmu nebolo nájomcom uhradené, nájomca uhradí prenajímateľovi za toto obdobie nájomné znížené o dohodnutú zľavu z nájomného a o výšku poskytnutej dotácie na nájomné poukázanej prenajímateľovi.
Ak nájomca uhradil prenajímateľovi nájomné za celé obdobie alebo časť obdobia sťaženého užívania predmetu nájmu, dotácia na nájomné sa poskytne za rovnako dlhé obdobie, ako bolo sťažené užívanie, vo výške poskytnutej zľavy z nájomného, maximálne do výšky 50 % nájomného.
Neuhradené nájomné môže nájomca uhrádzať najviac v 48 rovnakých mesačných splátkach splatných vždy k 15. dňu príslušného kalendárneho mesiaca počnúc 15. dňom kalendárneho mesiaca nasledujúceho po kalendárnom mesiaci, v ktorom sa skončila mimoriadna situácia v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19, ak sa prenajímateľ a nájomca nedohodnú na inej lehote splatnosti.
Príklad č. 2:
Účtovná jednotka "Nájomca" mala prenajaté nebytové priestory od účtovnej jednotky "Prenajímateľ". Cena nájomného za mesiac bola vo výške 500 eur mesačne. V dôsledku vyhláseného núdzového stavu boli priestory uzavreté od 16. marca 2020 do 21. apríla 2020. Prenajímateľ a nájomca sa dohodli na zľave z ceny nájmu vo výške 50 % z ceny nájmu. Nájomca nájomné za dané obdobie ešte neuhradil. Zároveň sa obidve strany dohodli, že nájomca zaplatí zvyšné nájomné jednorazovo.
Zľava za mesiac marec je za 16 dní: (500:31) x 16 = 258 eur; 50 % z 258 = 129 eur
Zľava za mesiac apríl je za 21 dní: (500:30) x 21 = 350 eur; 50 % z 350 = 175 eur
Účtovanie u prenajímateľa
 

P. č.

Text účtovného prípadu

Suma v €

MD

D

1.

Zaúčtovanie odberateľskej faktúry za nájom za mesiac marec

500,−

31x

648, 602

2.

Zaúčtovanie odberateľskej faktúry za nájom za mesiac apríl

500,−

31x

648, 602

3.

Uzavretie dohody, ktorou sa znižuje nájomné o 50 % (zaslaná žiadosť o dotáciu) za mesiac marec

129,−

648, 602

31x

4.

Uzavretie dohody, ktorou sa znižuje nájomné o 50 % (zaslaná žiadosť o dotáciu) za mesiac apríl

175,−

648, 602

31x

5.

Oznámenie o schválení dotácie za marec

129,−

357, 359

31x

6.

Oznámenie o schválení dotácie za apríl

175,−

357, 359

31x

7.

Príjem dotácie od ministerstva hospodárstva za marec

129,−

22x

357, 359

8.

Príjem dotácie od ministerstva hospodárstva za apríl

175,−

22x

357, 359

9.

Príjem platby od nájomcu za marec

242,−

22x

31x

10.

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály