Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Účet cudzích prostriedkov v rozpočtových organizáciách

Dátum: Rubrika: Poznatky z praxe

V tomto príspevku chceme upozorniť na oprávnenie rozpočtových organizácií previesť na účet cudzích prostriedkov výdavky, ktoré sa uskutočnia v januári 2018. Toto oprávnenie je upravené v zákone č. 523/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách verejnej správy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon o rozpočtových pravidlách verejnej správy“).

Rozpočtová organizácia (ďalej len „RO“) má podľa § 26 ods. 3 zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy oprávnenie previesť prostriedky štátneho rozpočtu, rozpočtu obce alebo rozpočtu vyššieho územného celku určené na výdavky, ktoré sa uskutočnia v ja­nuári 2018, na účet cudzích prostriedkov, a to na:

  • výplatu miezd, platov a ostatných osobných vyrovnaní vrátane náhrad platov a miezd a cestovného vyplácaného súčasne s platom alebo so mzdou,
  • výplatu odmien vyplácaných na základe dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru,
  • na výplatu ostatných peňažných nárokov zamestnancov z pracovnoprávnych vzťahov alebo z obdobných právnych vzťahov, ktoré sa vyplácajú spolu so mzdou,
  • odvod poistného a príspevkov do poistných fondov z platov a miezd.

Ak sa finančné prostriedky na účte cudzích prostriedkov určené na výdavky, ktoré sa uskutočnia v januári 2018, nevyčerpajú do konca februára, odvedú sa do troch dní po vyúčtovaní jednotlivých položiek miezd, platov, náhrad platov a miezd a cestovného, odmien vyplácaných na základe dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, poistného a prís­pevkov do poistných fondov na príjmový účet štátneho rozpočtu, rozpočtu obce alebo rozpočtu vyššieho územného celku. Pri nedostatku týchto prostriedkov sa potrebné prostriedky vyúčtujú na ťarchu príslušného rozpočtu rozpočtového roka 2018.

? Otázka:

Má o zriadení účtu cudzích pros­triedkov v RO rozhodovať obec ako zriaďovateľ RO?

Odpoveď:

Zákon o rozpočtových pravidlách verejnej správy stanovuje oprávnenie RO, že ak ide o úhrady výdavkov z pros­triedkov štátneho rozpočtu, rozpočtu obce alebo rozpočtu vyššieho územného celku za mesiac december, ktoré sa uskutočnia v mesiaci januári nasledujúceho rozpočtového roka, môže rozpočtová organizácia previesť na účet cudzích prostriedkov výdavky určené na účely taxatívne vymenované v zákone o rozpočtových pravidlách verejnej správy. Ide o oprávnenie zo zákona pre RO, za ktorú koná štatutárny orgán, t. j. riaditeľ RO. Zákon o rozpočtových pravidlách verejnej správy neurčuje podmienky ani kompetencie pri zriaďovaní účtu cudzích prostriedkov. Podľa nášho názoru o zriadení účtu cudzích prostriedkov rozhoduje štatutárny orgán, t. j. riaditeľ RO.

? Otázka:

Zmení sa spôsob vedenia účtu cudzích prostriedkov od 1. januára 2018? Ako ovplyvní novela zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy (zákonom č. 310/2016 Z. z. ) rozpočtovanie a účtovanie na účte cudzích prostriedkov?

Odpoveď:

Po novele zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy od 1. januára 2018 RO hospodári s rozpočtovými pros­triedkami vrátane prostriedkov prijatých od iných subjektov. RO bude zostavovať rozpočet príjmov a výdavkov, ktorý bude zahŕňať všetky prostriedky vrátane príjmov a výdavkov uvedených v § 17 ods. 4 a v § 22 ods. 4 zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy. RO tak bude rozpočtovať nielen všetky príjmy na príjmovom účte a výdavky na výdavkovom účte, ale aj všetky príjmy a výdavky na iných samostatných účtoch. Výnimkou však zostáva účet cudzích prostriedkov, na ktorom sa príjmy a výdavky rozpočtovať nebudú tak, ako tomu bolo do 1. januára 2018.

Účtovanie na účte cudzích prostriedkov v rozpočtovej organizácii

RO vedú účtovníctvo podľa zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. a podľa opatrenia MF SR č. MF/16786/2007-31, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre rozpočtové organizácie, príspevkové organizácie, štátne fondy, obce a vyššie územné celky, v z. n. p. (ďalej len „postupy účtovania“).

Príklad účtovania č. 1

RO odviedla na účet cudzích pros­triedkov, tzv. depozitný účet, finančné prostriedky určené na výdavky za mesiac december na výplatu platov vrátane náhrad platov, výplatu odmien vyplácaných na základe dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru a odvod poistného a príspevkov do poistných fondov; išlo o finančné prostriedky z rozpočtu zriaďovateľa.

Text účtovného prípadu

MD

D

Suma v €

Rok 2017

Prevod finančných prostriedkov na depozitný účet – výpis z výdavkového rozpočtového účtu

Kód zdroja – 41

Rozpočtová klasifikácia – 61x/62x/63x/64x

 

261

 

222

 

4 000,

Prevod finančných prostriedkov na depozitný účet – výpis z depozitného účtu

Rozpočtová klasifikácia – NEROZPOČTUJE SA!!!

221

261

 

4 000,

Zúčtovanie bežného transferu od zriaďovateľa do výnosov vo vecnej a v časovej súvislosti s výdavkami

354

 691

 4 000,

Zúčtovanie hrubých miezd za mesiac december

521

331

2 600,

Zúčtovanie záväzkov zo sociálneho a zdravotného poistenia hradené zamestnávateľom

524

 336

 1 400,

Zúčtovanie záväzkov zo sociálneho a zdravotného poistenia hradené zamestnancami

331

336

320,

Preddavky na daň z príjmov zo závislej činnosti zamestnancov

331

342

500,

Ostatné zrážky z miezd zamestnancov

331

379

100,

Rok 2018

Výplata miezd zamestnancom z bankového účtu

Rozpočtová kla

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály