Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Tvorba a použitie fondu prevádzky, opráv a údržby v podmienkach obcí od 1. januára 2018

Dátum: Rubrika: Účtovníctvo

V príspevku sa venujeme ­tvorbe a účtovaniu fondu prevádzky, opráv a údržby v obecných nájomných bytoch obstaraných zo štátneho fondu rozvoja bývania. Štátny fond rozvoja bývania (ďalej len „ŠFRB“) je určený na rozvoj a podporu sociálneho bývania a obce z neho financujú obstaranie nájomných bytov.

Vlastník nájomného bytu obstaraného zo ŠFRB má povinnosť vyčleňovať finančné prostriedky určené na údržbu a obnovu spoločných častí a spoločných zariadení bytovej budovy s nájomnými bytmi.

Táto povinnosť je zakotvená v zákone č. 443/2010 Z. z. o dotáciách na rozvoj bývania a o sociálnom bývaní v z. n. p. (ďalej len „zákon č. 443/2010 Z. z.“), a to rozdielne pre:

  • vlastníka nájomného bytu a
  • vlastníka bytovej budovy s nájomnými bytmi.

Podľa § 18 ods. 2 zákona č. 443/2010 Z. z. vlastník nájomného bytu je povinný tvoriť z dohodnutého nájomného osobitný rezervný fond ročne minimálne vo výške 0,5 % oprávnených nákladov na obstaranie nájomného bytu.

Z osobitného rezervného fondu uhrádza preddavky do fondu prevádzky, údržby a opráv tvoreného podľa osobitného predpisu [§ 10 zákona č. 182/1993 Z. z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov v z. n. p. (ďalej len „zákon č. 182/1993 Z. z.)] vo výške podľa rozhodnutia vlastníkov bytov a nebytových priestorov v bytovom dome alebo v polyfunkčnom dome. Ak vlastníci bytov alebo nebytových priestorov v bytovom dome alebo v polyfunkčnom dome rozhodnú o vyššej výške preddavkov do fondu prevádzky, údržby a opráv, ako je výška tvorby osobitného rezervného fondu (viac ako 0,5 % oprávnených nákladov na obstaranie nájomného bytu), vlastník nájomného bytu je povinný tvoriť osobitný rezervný fond vo výške preddavkov do fondu prevádzky, údržby a opráv, t. j. v takej výške, ako rozhodli vlastníci.

Upozornenie: Ak sa ­vlastníci bytov a nebytových priestorov v bytovom dome alebo v polyfunkčnom dome dohodnú na vyšších preddavkoch do fondu prevádzky, údržby a opráv, vlastník nájomného bytu je povinný tvoriť rezervný fond v takej výške, aby boli pokryté preddavky do fondu prevádzky, údržby a opráv.

Podľa § 24b zákona č. 443/2010 Z. z. – Prechodné ustanovenie k úpravám účinným od 1. januára 2018  fond pre, údržby a opráv tvorený do 31. decembra 2017 sa považuje za osobitný rezervný fond.

Podľa § 18 ods. 3 zákona č. 443/2010 Z. z., ak byty a nebytové priestory v bytovej budove nie sú vo vlastníctve jednotlivých vlastníkov podľa osobitného predpisu (§ 4 zákona č. 182/1993 Z. z.) vlastník bytovej budovy s nájomnými bytmi tvorí z dohodnutého nájomného fond prevádzky, údržby a opráv bytovej budovy ročne minimálne vo výške 0,5 % oprávnených nákladov na obstaranie nájomných bytov.

Toto sú časté prípady obcí, ktoré nadobúdajú vlastníctvo k bytovým domom, nadobudnutým na základe dotácií a návratných zdrojov financovania zo ŠFRB. V tomto prípade obec nadobúda nájomné byty spôsobom, pri ktorom sa neuplatnia ustanovenia zákona č. 182/1993 Z. z., v katastri nehnuteľností je v pros­pech vlastníka nájomného bytu zapísané vlastníctvo k celej bytovej budove a obec nemá povinnosť tvoriť fond prevádzky, údržby a opráv podľa zákona č. 182/1993 Z. z., ale podľa § 18 ods. 3 zákona č. 443/2010 Z. z.

Podľa § 24b zákona č. 443/2010 Z. z. – Prechodné ustanovenie k úpravám účinným od 1. januára 2018 – v tomto prípade, t. j., ak byty a nebytové priestory v bytovej budove nie sú vo vlastníctve jednotlivých vlastníkov podľa osobitného predpisu, fond prevádzky, údržby a opráv tvorený do 31. decembra 2017 sa považuje za fond prevádzky, údržby a opráv bytovej budovy podľa § 18 ods. 3 zákona č. 443/2010 Z. z.

Z fondu prevádzky, údržby a opráv bytovej budovy sa financujú výdavky spojené s nákladmi na prevádzku, údržbu a opravy spoločných častí bytovej budovy vrátane opráv balkónov a lodžií, spoločných zariadení bytovej budovy, spoločných nebytových priestorov, príslušenstva a priľahlého pozemku, ako aj výdavky n

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály