Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Rozpočtové hospodárenie a účtovníctvo obce a rozpočtovej organizácie

Dátum: Rubrika: Účtovníctvo

Súčasťou rozpočtu obce je rozpočet príjmov a výdavkov rozpočtovej organizácie. Obec po schválení rozpočtu obecným zastupiteľstvom na príslušný rozpočtový rok, spracuje rozpis rozpočtu pre svoju RO vrátane rozpisu výdavkov na programy (zámery a ciele) obce (výnimkou sú obec s počtom obyvateľov do 2 000 podľa § 4 ods. 5 zákona č. 583/2004 Z. z.), ktoré bude počas rozpočtového obdobia realizovať z výdavkov rozpočtu obce.

Výdavky rozpočtovej organizácie sú hradené z rozpočtu obce, po pripísaní prostriedkov na jej bankový účet v banke poukázané obcou a zároveň príjmy nadobudnuté RO sa odvádzajú do rozpočtu obce odpísaním z jej bankového účtu a pripísaním na bankový účet obce. Výdavky RO nie sú závislé od jej príjmu a majú sa uskutočňovať, čiže čerpať, v súlade so schváleným rozpočtom obecným zastupiteľstvom.

V postupoch účtovania sú priamo určené účty z účtovej skupiny 22 – Účty v bankách pre RO zriadené obcou alebo VÚC (príloha k postupom účtovania).

Tabuľka č. 1 Účty z účtovej skupiny 22 – Účty v bankách

Na účte 222 – Výdavkový rozpočtový účet

Na účte 223 – Príjmový rozpočtový účet

Na tomto účte RO účtuje o peňažných prostriedkoch, ktoré jej boli poskytnuté z rozpočtu zriaďovateľa.

Na tomto účte RO účtuje o peňažných prostriedkoch, ktoré inkasovala v prospech obce. Obec do plnenia rozpočtu zahŕňa iba príjem, ktorý sa uskutočnil v príslušnom rozpočtovom roku a na zaradenie príjmu do rozpočtu je rozhodujúci deň jeho pripísania na bankový účet. Ide o deň účtovného prípadu.

Zdroj: Spracované na základe postupov účtovania.

Z majetku obce zvereného do správy RO môže rozpočtová organizácia poberať úžitok. Ekonomickým úžitkom sa rozumie možnosť RO získať peňažné prostriedky zo zvereného majetku obce do jej správy, prostredníctvom jeho prenájmu majetku tretej osobe. Rozpočtová organizácia so súhlasom zriaďovateľa uzatvorí zmluvu o nájomnom alebo o podnájme nebytových priestorov podľa zákona č. 116/1990 Zb. o nájme a podnájme nebytových priestorov v z. n. p., zásad hospodárenia obce alebo štatútu. Ako riziko pre RO pre plnenie príjmovej časti rozpočtu je platobná neschopnosť tretej strany, s ktorou má ako správca majetku uzatvorenú nájomnú zmluvu odsúhlasenú so zriaďovateľom.

Ide o nedaňový príjem, ktorý RO odvedie do rozpočtu obce, ktorá je jej zriaďovateľom. Tieto nedaňové príjmy RO sústredí na svojom príjmovom rozpočtovom účte. Účty týkajúce sa odvodu príjmov rozpočtových organizácií do rozpočtu obce ako zriaďovateľa RO sú vymedzené v postupoch účtovania, ktorými sa zaúčtujú účtovné prípady súvisiace s rozpočtovým hospodárením obce a rozpočtovej organizácie (príloha k postupom účtovania).

Ekonomická klasifikácia

Metodické usmernenie MF SR k č. MF/010175/2004-42 a vysvetlivky k ekonomickej klasifikácii rozpočtovej klasifikácie def

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály