Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Príspevok poskytnutý na chod Spoločného stavebného úradu a Spoločného sociálneho úradu

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

Ako správne zaúčtovať príspevok, ktorý obec poskytuje na chod Spoločného stavebného úradu a Spoločného sociálneho úradu. Je to transfer v rámci verejnej správy – účet 585 alebo príspevok – účet 548? Aká je správna ekonomická a štatistická klasifikácia v oboch prípadoch?

Predovšetkým je veľmi dôležité sa zamyslieť nad tým, kto je poskytovateľom transferu (napr. štátna kapitola štátneho rozpočtu), kto je prijímateľom transferu (napr. obec) a o aký príjem a výdavok rozpočtu obce ide podľa § 5 a § 7 zákona č. 583/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy v z. n. p. (ďalej len „zákon o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy“).

Dotáciu na úhradu nákladov preneseného výkonu štátnej správy poskytuje správca štátnej kapitoly štátneho rozpočtu, do ktorého vecnej pôsobnosti patrí výkon štátnej správy, ktorý sa preniesol na obec. Tieto dotácie sa poskytujú podľa osobitných predpisov. Kapitola štátneho rozpočtu môže poskytnúť preddavok obci na prenesený výkon štátnej správy.

Ak si obce zriadili spoločný obecný úrad alebo združenie obcí, prí­slušné ministerstvo alebo subjekt ustanovený osobitným predpisom môže za tieto obce poskytnúť dotáciu obci, v ktorej je sídlo spoločného obecného úradu alebo sídlo združenia obcí, po predchádzajúcom súhlase všetkých obcí, ktorý spoločný obecný úrad alebo združenie obcí zriadia.

Pojem transfe

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály