Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Príprava obcí na zostavenie rozpočtu na roky 2018 – 2020

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

V príspevku chceme upozorniť na vydanie „Príručky na zostavenie rozpočtu na roky 2018 až 2020“ (ďalej len „príručka“). Ministerstvo financií Slovenskej republiky príručku vydalo vo Finančnom spravodajcovi pod č. MF/009405/2017-411 v súlade s § 14 zákona č. 523/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách verejnej správy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon o rozpočtových pravidlách verejnej správy“).

Účelom príručky je pripraviť a jednotne usmerniť subjekty verejnej správy vo veci zostavenia rozpočtu na roky 2018 – 2020; obsahuje textovú časť a dôležité prílohy zverejnené pod číslami:

  • 1 – Kódy zdrojov,
  • 2 – Formuláre na spracovanie návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2018 až 2020,
  • 3 – Číselník účtov rozpočtových organizácií.

Rozpočet verejnej správy na roky 2018 až 2020 sa zostavuje za štátny rozpočet a rozpočty ostatných subjektov verejnej správy, ktoré sú Štatistickým úradom SR zaradené do sektora verejnej správy; súčasťou rozpočtu verejnej správy je aj rozpočet územnej samosprávy.

V rozpočtoch subjektov verejnej správy sa v súlade s § 4 ods. 4 zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy uplatňuje rozpočtová klasifikácia, podľa ktorej sa jednotne určujú a triedia príjmy a výdavky rozpočtu verejnej správy vrátane ich vecného vymedzenia a finančné operácie s finančnými aktívami.

Rozpočtová klasifikácia bola schválená opatrením MF SR z 8. decembra 2004 č. MF/010175/2004-42, ktorým sa ustanovuje druhová klasifikácia, organizačná klasifikácia a ekonomická klasifikácia rozpočtovej klasifikácie v z. n. p. (ďalej len „opatrenie č. MF/010175/2004-42“). Štatistickú klasifikáciu výdavkov verejnej správy subjekty verejnej správy používajú podľa vyhlášky Štatistického úradu SR č. 257/2014 Z. z., ktorou sa vydáva štatistická klasifikácia výdavkov verejnej správy (SK COFOG).

Subjekty verejnej správy sú povinné používať rozpočtovú klasifikáciu pri zostavovaní návrhu rozpočtu, jeho rozpise, spracovaní podrobného rozpočtu, sledovaní a vykazovaní údajov o jeho realizácii, rozpočtovaní a sledovaní finančných operácií a pri sledovaní pohybov na samostatných účtoch štátnych rozpočtových organizácií.

Povinnosť uplatňovať rozpočtovú klasifikáciu sa vzťahuje aj na príjmy a výdavky súvisiace s vykonávaním verejného zdravotného poistenia podľa § 37 ods. 10 zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy.

Jednotlivé subjekty verejnej správy zapracujú do návrhov svojich rozpočtov finančné toky zo štátneho rozpočtu a z rozpočtov ostatných subjektov verejnej správy v súlade s návrhom rozpočtu verejnej správy.

Subjekty verejnej správy, ktoré poskytli, alebo prijali úvery (finančné operácie, hlavná kategória 800 alebo 500) a emitovali cenné papiere, uvedú v prílohe návrhu svojho rozpočtu údaje týkajúce sa časového rozlíšenia platených a prijatých úrokov, t. j. predpokladanú hodnotu úhrad úrokov a hodnotu časovo rozlíšených úrokov na jednotlivé rozpočtové roky.

Rozpočty obcí a vyšších územných celkov ako subjektov verejnej správy

Súhrnný návrh rozpočtu za obce, vyššie územné celky, príspevkové organizácie v pôsobností obcí a vyšších územných celkov, za dopravné podniky v zakladateľskej pôsobnosti miest, ktoré sú Štatistickým úradom Slovenskej republiky zaradené do sektora verejnej správy na roky 2018 až 2020 predloží odbor rozpočtovej regulácie Ministerstva financií SR (ďalej len „ministerstvo“) spolu s podrobným komentárom odboru rozpočtu verejnej správy ministerstva.

Obce, vyššie územné celky a d

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály