Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Podpora nájomného bývania v podmienkach obcí

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

V príspevku sa venujeme novelizovaným podmienkam podpory nájomného bývania zo strany štátu. Upozorňujeme na novelu zákona č. 443/2010 Z. z. o dotáciách na rozvoj bývania a o sociálnom bývaní zákonom č. 358/2020 Z. z. (ďalej len „novela zákona“).

Štát podporuje obce pri rozširovaní a zveľaďovaní ich bytového fondu poskytovaním výhodných úverov zo Štátneho fondu rozvoja bývania (ďalej len "ŠFRB") a
dotácií na rozvoj bývania
. Cieľom štátnej podpory je vytvoriť podmienky na realizáciu a výstavbu nájomných bytov určených na bývanie pre zákonom určené skupiny obyvateľstva. Novela zákona má za cieľ zvýšiť atraktivitu nájomného bývania a zefektívniť čerpanie podpory obstarávania nájomných bytov. Podstatnou zmenou, ktorú prináša novela zákona, je úprava počtu pásiem, na základe ktorých sa stanovuje podiel poskytnutej dotácie, na základe ktorej môže za určitých okolností dôjsť k zvýšeniu podielu poskytovanej dotácie. Novelou zákona sa tiež upravuje rozsah oprávnených fyzických osôb, ktorým môže byť nájomný byt pridelený, čo bude mať podľa dôvodovej správy pozitívne sociálne vplyvy, keďže sa zvýši dostupnosť verejného nájomného bývania.
Rozsah, podmienky a spôsob poskytovania finančných prostriedkov formou dotácií na rozvoj bývania upravuje zákon č. 443/2010 Z.z. o dotáciách na rozvoj bývania a o sociálnom bývaní v z. n. p. (ďalej len "zákon č. 443/2010 Z.z."). Zákon č. 443/2010 Z.z. bol novelizovaný zákonom č. 358/2020 Z.z. s účinnosťou od 1.1.2021 (až na dve výnimky, ktoré sú účinné od 1.1.2022 a 1.1.2023). Novelou zákona sa upravili niektoré podmienky a postupy pri poskytovaní dotácií na rozvoj bývania.
Podľa § 3 zákona č. 443/2010 Z.z. dotáciu na rozvoj bývania možno poskytnúť na:
a)
obstaranie nájomného bytu na účel sociálneho bývania,
b)
obstaranie technickej vybavenosti,
c)
odstránenie systémovej poruchy bytového domu.
V príspevku sa zameriame na podmienky a postupy pri poskytovaní dotácií na obstaranie nájomného bytu na účel sociálneho bývania a na obstaranie technickej vybavenosti.
Dotácia na obstaranie nájomného bytu na účel sociálneho bývania
Podľa
 novelizovaného § 4 ods. 1 zákona č. 443/2010 Z.z. dotáciu na obstaranie nájomného bytu na účel sociálneho bývania možno poskytnúť na:
a)
výstavbu nájomného bytu v bytovom dome, polyfunkčnom dome alebo v rodinnom dome,
b)
výstavbu nájomného bytu získaného nadstavbou alebo prístavbou bytovej budovy alebo nadstavbou alebo prístavbou nebytovej budovy, ak vznikne bytový dom, rodinný dom alebo polyfunkčný dom,
c)
stavebnú úpravu budovy, ak po vykonaní stavebnej úpravy vznikne byt v bytovom dome alebo v polyfunkčnom dome,
d)
kúpu nájomného bytu v bytovom dome, polyfunkčnom dome alebo v rodinnom dome,
e)
stavebnú úpravu nájomného bytu v bytovom dome, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou alebo sa nachádza v lokalitách zapísaných v Zozname svetového dedičstva,
f)
stavebnú úpravu nájomného bytu v bytovom dome, ktorý obec (v hlavnom meste Slovenskej republiky Bratislave a v meste Košice aj mestská časť) a vyšší územný celok nadobudol prevodom vlastníctva nehnuteľného majetku štátu v správe Ministerstva obrany Slovenskej republiky na základe darovacej zmluvy.
Novelou zákona
 sa rozširuje poskytovanie dotácie:
-
na výstavbu nájomného bytu získaného nadstavbou alebo prístavbou bytovej budovy alebo
nebytovej budovy
,
-
na obstaranie nájomného bytu v rodinnom dome, ak sa v rodinnom dome
nachádzajú
najmenej dva nájomné byty, čo je rozšírenie oproti stavu do 31.12.2020, aby sa v rodinnom dome obstarávali najmenej dva nájomné byty.
Zároveň sa ustanovuje podmienka, že dotáciu na kúpu nájomného bytu v bytovom dome, polyfunkčnom dome alebo v rodinnom dome možno poskytnúť, ak ku dňu podania žiadosti o poskytnutie dotácie na obstaranie nájomného bytu od nadobudnutia právoplatnosti kolaudačného rozhodnutia nájomného bytu neuplynuli viac ako tri roky.
Výška dotácie na obstaranie nájomného bytu
sa vypočíta na základe spôsobu obstarania nájomného bytu, priemernej podlahovej plochy bytov v dome, výšky
obstarávacích nákladov
stavby a charakteru nájomných by
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály