Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Osobitosti rozpočtovania a účtovania rozpočtových organizácií

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

Rozpočtové organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti obce, vyššieho územného celku (VÚC) alebo štátu, ako súčasť sektora verejnej správy, sú povinné postupovať podľa normatívneho právneho aktu, ktorý zakotvuje práva a povinnosti pri hospodárení s verejnými prostriedkami.

Zákon č. 523/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách verejnej správy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o rozpočtových pravidlách verejnej správy“) ustanovuje v § 19 ods. 6 povinnosť konania v rámci dodržania hospodárnosti, účelnosti, účinnosti a efektívnosti pri nakladaní s verejnými prostriedkami. S tým súvisiace oprávnenia a povinnosti sú v jednotlivých ustanoveniach, ako aj osobitných normatívnych právnych aktoch, rozpracované detailnejšie.

V záujme pochopenia práv a povinností sa príspevok zaoberá definíciami osobitostí rozpočtovej organizácie. Jednotlivé časti príspevku reagujú na vybranú osobitosť, ktorú čitateľovi prezentujem z hľadiska rozpočtovníctva, účtovania aj zákonnosti v súlade s osobitnými normatívnymi právnymi predpismi.

Zámerom autora je poukázať na špecifiká pri návratných zdrojoch financovania, dotáciách, lízingu aj príspevkov. Samotné praktické časti príspevku reagujú na konkrétne kontrolné zistenia v oblasti hospodárenia rozpočtových organizácií, pričom môžu tvoriť pomôcku pri tvorbe rozpočtu a jeho dodržiavaní v rozpočtovom roku.

Rozpočtová organizácia a prijatie úveru

Rozpočtová organizácia má v prípade zámeru prijatia finančných prostriedkov za odplatu (úrok) formou návratných zdrojov financovania povinnosť postupovať v súlade s ust. § 19 zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy. Pri svojom hospodárení musí dodržiavať podmienku zachovania hospodárnosti v nadväznosti na ust. § 21 ods. 1 tohto zákona, podľa ktorého rozpočtová organizácia hospodári samostatne podľa schváleného rozpočtu s prostriedkami, ktoré jej určí zriaďovateľ v rámci svojho rozpočtu.

Zároveň treba dodržiavať obligatórne (povinné) ust. § 22 ods. 1 zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy. V zmysle tohto ustanovenia, pričom povinnosť sa týka štátnej rozpočtovej organizácie aj rozpočtovej organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti obce alebo VÚC okrem príspevku zriaďovateľa (v postavení rozpočtových prostriedkov), hospodári aj s finančnými prostriedkami prijatými od iných subjektov. Tieto subjekty môžu byť z oblasti verejnej správy alebo z tretích strán (napr. v prípade rozpočtových organizácii, kde sa uskutočňuje podnikateľská činnosť, hospodárenie s príspevkami za stravu alebo nájomné za prenajaté priestory a pod.).

V zmysle uvedených ustanovení zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy, ktorý neupravuje právo prijímať finančné prostriedky definované ako návratné zdroje financovania, nemôže rozpočtová organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti subjektu územnej samosprávy prijímať návratné zdroje financovania.

Je však zákonným oprávnením, ak táto organizácia žiada o nenávratný transfer. Tento inštitút je ustanove

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály