Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Novely zákona o podmienkach predaja výrobkov a poskytovania služieb na trhových miestach

Dátum: Rubrika: Správa daní

Článok je zameraný na najdôležitejšie zmeny zákona o podmienkach predaja výrobkov a poskytovania služieb na trhových miestach, ktoré sa bezprostredne týkajú obcí.

Zákon č. 178/1998 Z. z. o podmien­kach predaja výrobkov a poskytovania služieb na trhových miestach a o zmene a doplnení zákona č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) v z. n. p. (ďalej len „zákon o trhových miestach“) bol v priebehu roka 2013 novelizovaný dvoma novelami:

  • zákonom č. 42/2013 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 152/1995 Z. z. o potravinách v znení neskorších predpisov a ktorým sa dopĺňajú a menia niektoré zákony (ďalej len „zákon č. 42/2013 Z. z.“) s účinnosťou od 1. apríla 2013,
  • zákonom č. 361/2013 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 289/2008 Z. z. o používaní elektronickej registračnej pokladnice a o zmene a doplnení zákona č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov a o zmenách v sústave územných finančných orgánov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon č. 361/2013 Z. z.“), s účinnosťou od 1. januá­ra 2014.

Komentár k zákonu č. 42/2013 Z. z., ktorý je novelou zákona o trhových miestach

Novela zákona o zriadení trhového miesta je uvedená v Čl. II zákona č. 42/2013 Z. z. Novelou zákona bolo doplnené len jedno ustanovenie – § 9 ods. 2, ktorým sa určuje, aký druh tovaru je možné v obci predávať formou ambulantného predaja a aký druh tovaru možno predávať v pojazdných predajniach, pričom sa zakazuje ambulantný predaj pri cestách a diaľniciach mimo obce.

Novelou predmetného ustanovenia sa spresňuje, resp. vymedzuje územie obce práve z dôvodu, aby bolo jednoznačné, na ktorom území už platí zákaz predaja popri ceste, t. j. mimo obce. Zo zákazu predaja tovaru vedľa ciest mimo obcí a diaľnic sú vyňaté parkoviská, odpočívadlá a čerpadlá.

Podľa nového znenia obcou sa na účely tohto zákona považuje územie vymedzené dopravnými značkami označujúcimi začiatok a koniec obce, ako aj územie vymedzené dopravnými značkami označujúcimi začiatok a koniec miestnej časti obce.

Uvedené spresnenie

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály