Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Novely opatrení pre samosprávu

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

Témou príspevku sú aktuálne novelizované opatrenia s účinnosť od 1. januára 2016 z dielne Ministerstva financií SR (ďalej len „MF SR“) prispôsobené na podmienky samosprávy. Príspevok je rozdelený na tri časti, pričom čitateľovi ozrejmuje novinky, ktoré sú zapracované do normatívnych aktov pre rozpočtový a účtovný rok 2016. Príspevok reaguje na časté podnety čitateľov na oblasť postupov účtovania a termínov obcí na predkladanie informácií z účtovníctva a údajov potrebných na účely hodnotenia plnenia rozpočtu verejnej správy.

V súvislosti s novelizáciou opatrení uvádzam aj výnos MF SR č. 26825/ 2005-441 o poskytovaní dotácií v pôsobnosti MF SR na rok 2016. K cit. výnosu MF SR spracovalo výzvu, ktorá je t. č. účinná a týka sa možnosti predkladania žiadostí na poskytnutie dotácie z rozpočtu kapitoly MF SR. Žiadosť je možné poslať od 1. januára 2016 do 31. marca 2016. Žiadosť sa posudzuje individuálne, pričom sa musí podať výlučne elektronickou formou (Pozn. autora: žiadosť možno podať na webovej stránke www.dotacie.mfsr.sk). Výška dotácie je od 1 000 € do 13 500 € a môže sa poskytnúť na tieto účely:

  1. riešenie havarijných situácií na majetku obce,
  2. rekonštrukciu a modernizáciu majetku obce,
  3. údržbu budov, miestneho rozhlasu a verejného osvetlenia v majetku obce.

Novela Postupov účtovania a zákona o účtovníctve

Opatrenie MF SR č. MF/16786/2007-31, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre rozpočtové organizácie, príspevkové organizácie, štátne fondy, obce/VÚC v znení neskorších predpisov (ďalej len „Postupy účtovania“) s účinnosťou od 1. januára 2016 stanovilo nové skutočnosti pre oblasť účtovania. Novelizovanými Postupmi účtovania sa mení aj postup účtovania cenných papierov a derivátov. Novelou zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. sa s účinnosťou od 1. januára 2016 vypustilo ocenenie prostredníctvom reprodukčnej obstarávacej ceny. Tento spôsob ocenenia plne nahrádza ocenenie formou reálnej hodnoty majetku, na čo nadväzujú aj Postupy účtovania, a to v časti účtovania:

  • dlhodobého majetku a jeho technického zhodnotenia,
  • výnosov budúcich období,
  • dlhodobého majetku nadobudnutého bezodplatným prevodom pri splynutí, zlúčení, rozdelení alebo pri prevode správy a zároveň,
  • zásob nadobud
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály