Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Legislatívne predpoklady tvorby VZN o financovaní základných umeleckých škôl, materských škôl a školských zariadení

Dátum: Rubrika: Poznatky z praxe

Povinnosť pre obce vypracovať všeobecne záväzné nariadenie (VZN), ktorým sa určia podrobnosti financovania základných umeleckých škôl, jazykových škôl, materských škôl a školských zariadení zriadených na území obce vyplýva z § 6 ods. 12 písm. c) zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.

Obec je povinná v rámci svojich originálnych kompetencií určiť VZN:

  • podrobnosti financovania základných umeleckých škôl, jazykových škôl, materských škôl a školských zariadení,
  • výšku finančných prostriedkov na mzdy a prevádzku základných umeleckých škôl, jazykových škôl, materských škôl a školských zariadení,
  • lehotu na predloženie údajov potrebných na financovanie základných umeleckých škôl, jazykových škôl, materských škôl a školských zariadení a
  • deň v mesiaci, v ktorom územná samospráva poskytne finančné prostriedky neštátnym zriaďovateľom a vlastným školám a školským zariadeniam.

Prostredníctvom tejto kompetencie si bude môcť každá obec nastaviť pravidlá financovania základných umeleckých škôl (ZUŠ), jazykových škôl, materských škôl (MŠ) a školských zariadení tak, aby zohľadňovali špecifiká jednotlivých škôl a školských zariadení zriadených na území obe.

V zákone sa explicitne uvádzajú aj ďalšie kritériá, ktoré môže obec zohľadniť pri určovaní výšky finančných prostriedkov na mzdy a prevádzku na žiaka ZUŠ, poslucháča jazykovej školy, dieťa MŠ alebo školského zariadenia. Ide o tieto kritériá:

  • formu organizácie výchovy a vzdelávania,
  • počet hodín vzdelávania poskytovaných deťom školských zariadení,
  • počet detí, žiakov alebo poslucháčov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami v škole alebo v školskom zariadení,
  • počet detí mladších ako tri roky v materskej škole,
  • zaradenie zamestnancov školy alebo školského zariadenia do platových tried, pracovných tried a skutočnosť, či zamestnanec poberá kreditový príplatok a jeho výšku,
  • energetickú náročnosť budovy, v ktorej sa uskutočňuje výchova a vzdelávanie,
  • výšku nájmu, ak je škola alebo školské zariadenie umiestnené v priestoroch prenajatých obcou.

Osobitosti financovania neštátnych ZUŠ, jazykových škôl, MŠ a školských zariadení

Neštátny zriaďovateľ ZUŠ, jazykových škôl, MŠ a školských zariadení je povinný požiadať obec o poskytnutie finančných prostriedkov na mzdy a prevádzku ZUŠ, jazykových škôl, MŠ a školských zariadení zriadených na území obce, v centrách voľného času na deti s trvalým pobytom na území obce.

Obec je povinná poskytnúť neštátnemu zriaďovateľovi ZUŠ, jazykovej školy, MŠ a školského zariadenia finančné prostriedky na žiakov ZUŠ, poslucháčov jazykovej školy, deti MŠ a školského zariadenia do 15 rokov veku.

Financovanie nákladov na stravovanie žiakov

Obec financuje náklady na stravovanie žiakov:

  • škôl vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti,
  • do dovŕšenia 15 rokov veku zo škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti štátom uznanej cirkvi alebo náboženskej spoločnosti alebo inej právnickej osoby alebo fyzickej osoby,
  • ZŠ a ZŠ pre žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami v zriaďovateľskej pôsobnosti krajských školských úradov, ak sa stravujú v zariadeniach školského stravovania v zriaďovateľskej pôsobnosti obce, štátom uznanej cirkvi alebo náboženskej spoločnosti alebo inej právnickej osoby alebo fyzickej osoby.

Ďalšie povinnosti obce

Obec je povinná oznámiť neštátnym zriaďovateľom a ZUŠ, jazykovým školám, MŠ a školským zariadeniam vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti výšku finančných prostriedkov na kalendárny rok najneskôr do 31. januára príslušného kalendárneho roka, r. 2013 do 30. apríla.

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály