Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Financovanie materskej školy bez právnej subjektivity

Dátum: Rubrika: Naša poradňa

Obec, ktorá je zriaďovateľom materskej školy bez právnej subjektivity je povinná podľa § 6 ods. 12 písm. c) zákona č. 596/2003 Z. z. určiť všeobecne záväzným nariadením podrobnosti financovania materskej školy, výšku prostriedkov na mzdy a prevádzku na dieťa atď. Pôvodne som zastávala názor, že takéto VZN je bezpredmetné a stačí určenie výšky financií v rozpočte, ale práve s ohľadom na vyššie citovaný paragraf je tvorba tohto VZN zákonnou povinnosťou?

V praxi malých obcí sa stretávam so situáciou, že takéto nariadenie majú schválené, podľa môjho názoru, ako „VZN o určení výšky dotácie na mzdy a prevádzku na dieťa MŠ“, v ktorom obec uvádza ako príjemcu dotácie sama seba. Podľa môjho názoru správne by to malo byť napr. „VZN o financovaní školského zariadenia“, ktoré by určilo podmienky a výšku finančných prostriedkov, ktoré obec poskytne na úseku školstva priamo zo svojho rozpočtu, pričom logicky by sa schvaľovalo pred alebo súčasne s rozpočtom obce na príslušný rok.

Zákon č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov stanovuje v § 6 ods. 12 písm. c) skutočne povinnosť spracovať obcou všeobecne záväzné nariadenie (VZN), ktoré špecifikuje podrobnosti o financovaní regionálneho školstva (a to aj materských škôl,

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály