Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Čerpanie dovolenky starostom

Dátum: Rubrika: Naša poradňa

Môže obecné zastupiteľstvo nariadiť čerpanie dovolenky starostovi obce napríklad prijatím uznesenia, ktorým by zaviazala starostu obce vyčerpať dovolenku do konania volieb? Má starosta právny nárok na náhradu platu za nevyčerpanú dovolenku?

V súvislosti s blížiacimi komunálnymi voľbami sa tieto otázky dostávajú do popredia pri rokovaniach obecných zastupiteľstiev. Právna úprava dovolenky starostu obce je upravená v § 2 ods. 2 zákona č. 253/1994 Z.z. o právnom postavení a platových pomeroch starostov obcí a primátorov miest v znení neskorších predpisov (ďalej len "zákon o platových pomeroch starostov obcí") nasledovne:
"Starostovi počas výkonu funkcie patrí dovolenka v rozsahu podľa osobitného predpisu alebo v rozsahu podľa kolektívnej zmluvy, ktorá je záväzná pre obec ako zamestnávateľa; na jej účely sa primerane použije osobitný predpis. Náhradu platu za nevyčerpanú dovolenku možno starostovi poskytnúť, len ak nemohol vyčerpať dovolenku ani do konca budúceho kalendárneho roku a ak o tom rozhodlo obecné zastupiteľstvo."
1)
<
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály