Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Prevádzkovanie pohrebiska podľa zákona o pohrebníctve

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

Prevádzkovanie pohrebiska podľa zákona č. 131/2010 Z. z. o pohrebníctve zahŕňa vykopanie hrobu, zasypanie hrobu, vykonávanie exhumácií a pod.

Zároveň prevádzkovateľ pohrebnej služby je povinný ukladať ľudské pozostatky do času pochovania do chladiaceho zariadenia.

Ak berieme do úvahy náplň práce krematória, tak jeho prevádzkovanie zahŕňa spopolňovanie ľudských pozostatkov a ľudských ostatkov, úpravu popola, uloženie popola do urien, skladovanie a odovzdanie urien.

Všetky uvedené činnosti podliehajú regulácii cien v pôsobnosti Ministerstva financií Slovenskej republiky. Cenový výmer na regulovanú cenu má odsúhlasený každý subjekt, ktorý uvedené činnosti vykonáva. Cenový výmer na uvedené služby vydáva vyšší územný celok v pôsobnosti kraja, v ktorom sa uvedené činnosti prevádzkujú.

Prevádzkovatelia uvedených činností (právnické a fyzické osoby) podávajú žiadosť o cenový výmer na vyšší územný celok s podrobnou cenovou kalkuláciou na uvedené služby. V žiadosti o vykopanie hrobu pre uloženie rakvy so zosnulým vrátane následného zasypania hrobu a odvozu prebytočnej zeminy je potrebné vypracovať podrobnú cenovú kalkuláci

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály