Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Vplyv Covid-19 na odpadové hospodárstvo

Dátum: Rubrika: Na aktuálnu tému

Pandémia COVID-19 spôsobená koronavírusom vytvorila problémy aj v odpadovom hospodárstve. Vo väčšine svetových metropol, kde pandémia prepukla naplno, bol pozorovaný prudký nárast zdravotníckeho odpadu. Tento odpad bol spočiatku považovaný za možnú hrozbu prenosu koronavírusu. Neskôr sa potvrdilo, že nebol zaznamenaný žiadny prípad prenosu infekcie z odpadu na človeka. Na území SR bol v čase výskytu pandémie pozorovaný až 25 %-ný nárast tvorby komunálneho odpadu.

Pandémia bola výzvou v mnohých aspektoch ľudskej spoločnosti vrátane odpadového hospodárstva, pričom zasiahla a prerušila rôzne dodávateľské reťazce. So zvyšujúcim sa dopytom a užívaním ochranných prostriedkov došlo k prudkému nárastu množstva tohto odpadu. Taktiež existujú obavy, že nesprávnou manipuláciou s týmto odpadom sa môže nákaza vírusom šíriť ďalej. V budúcnosti preto bude potrebné zaviesť nové systémy a technológie pre správne zvládnutie nakladania s odpadom pochádzajúcim zo zdravotníctva. Cieľom tejto práce je opísať legislatívne opatrenia týkajúce sa ochorenia COVID-19 na území SR a vo svete a tiež poukázať na prepojenie pandémie na tvorbu odpadu.
Opatrenia v rámci Slovenskej republiky
Ministerstvo životného prostredia SR vydalo už 25. marca 2020 usmernenie so zámerom apelovať na zodpovedné a bezpečné nakladanie s komunálnym odpadom. Pri nakladaní s odpadom nedochádza ku kontaktu väčšieho množstva ľudí. Preto nebolo potrebné zaviesť tak prísne opatrenia ako uzavretie prevádzky alebo iných činností, ktoré súvisia s nakladaním odpadu. Práve naopak, v tejto situácii je nevyhnutné, aby spracovateľské závody, ktoré nakladajú s odpadom, pracovali v rovnakom režime. Jediné prevádzky, ktoré boli zasiahnuté opatreniami Úradu verejného zdravotníctva SR, boli prevádzky zberných dvorov a výkupní odpadov. Tieto prevádzky nebolo možné prevádzkovať, keďže tu dochádzalo ku kontaktu väčšieho počtu ľudí.
V súvislosti s tvorbou komunálneho odpadu, resp. použitých ochranných prostriedkov vzniká otázka, ako a kam vhadzovať tento odpad. Úrad verejného zdravotníctva SR preto odporúča nasledujúci postup, ako správne nakladať s týmto odpadom v domácnostiach. Použité ochranné prostriedky treba vhadzovať do plastových tašiek alebo vriec, ktoré sa dajú pevne uzavrieť. Takýto odpad sa nesmie vhadzovať do triedeného odpadu. Po manipulácii s odpadom je dôležité si vždy dôkladne umyť ruky.
Svetová zdravotnícka organizácia publikovala svoje najnovšie poznatky v súvislosti so zaraďovaním ochranných prostriedkov pod katalógové čísla (tab. 1). Pri manipulácii s odpadom pochádzajúcim zo zdravotníctva sa nepreukázal žiadny prípad prenosu vírusu COVID-19 na človeka. Možno preto tvrdiť, že tento druh odpadu je totožný s komunálnym odpadom a aj manipulácia s ním je podobná. Z nasledovného vyplýva, že žiadny odpad vzniknutý v súvislosti s COVID-19 nedostal pomenovanie "nebezpečný". Úrad verejného zdravotníctva SR však odporúča aj naďalej aplikovať všetky postupy, ktoré vyplývajú z príslušných osobitných predpisov.

Tabuľka 1 Spôsob zaraďovania odpadov v súvislosti s COVID-19

Vznik Katalógové číslo Druh odpadu Poznámka
Domácnosť 20 03 01 zmesový komunálny odpad Aplikovať odporúčaný vyššie uvedený postup.
Podnikatelia 15 02 02 nešpe
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.