Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Požiadavky na označovanie určitých jednorazových plastových výrobkov

Dátum: Rubrika: Na aktuálnu tému

Najnovšie požiadavky na označovanie určitých jednorazových plastových výrobkov, ktoré v krátkej dobe ovplyvnia výrobcov obalov, výrobcov neobalových výrobkov a distribútorov, vychádzajú zo smernice Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2019/904 z 5. júna 2019 o znižovaní vplyvu určitých plastových výrobkov na životné prostredie (ďalej len „smernica SUP“) a jej sprievodných dokumentov, ktoré zjednocujú postupy označovania pre všetky členské štáty. Ide o označovanie obalov hygienických potrieb (vložiek, tampónov a tampónových aplikátorov), obalov vlhčených utierok na osobné použitie a použitie v domácnosti, označenie tabakových výrobkov s filtrami a filtrov uvádzaných na trh na použitie v kombinácii s tabakovými výrobkami a označenie pohárov na nápoje vyrobených čiastočne alebo úplne z plastu. Transpozíciu článku 7 smernice SUP treba dosiahnuť do 3. júla 2021, aby jeho uplatňovanie mohlo byť v súlade so smernicou a účinné od 3. júla 2021.

Podľa preambuly smernice SUP končia určité jednorazové plastové výrobky v životnom prostredí v dôsledku nevhodného nakladania s nimi v čase, keď sa stanú odpadom, a to prostredníctvom kanalizačného systému alebo iného nevhodného uvoľnenia do životného prostredia. Zavedenie označovania určitých plastových výrobkov (zahŕňa aj obaly) má zabezpečiť predovšetkým zvýšenie informovanosti spotrebiteľa o najvhodnejších spôsoboch nakladania s odpadom z daného výrobku v súlade s hierarchiou odpadového hospodárstva, ako aj informovať o prítomnosti plastov vo výrobku a jeho negatívnych vplyvoch na životné prostredie [1]. Následne sa vhodným nakladaním s odpadom môže predísť hradeniu nákladov za škody v upchatých kanalizačných sieťach a v čistiarňach odpadových vôd (čistenie hrablíc, upchávanie čerpadiel), na čistenie prírody od voľne pohodeného odpadu tzv. litteringu, a podobne.
Požiadavky na označovanie sú špecifikované v článku 7 smernice SUP a jednorazové plastové výrobky konkretizuje príloha smernice SUP v časti D. Vykonávanie tejto smernice upresňuje vykonávacie nariadenie Komisie (EÚ) 2020/2151 zo 17. decembra 2020, ktorým sa stanovujú pravidlá harmonizovaných špecifikácií označenia jednorazových plastových výrobkov uvedených v časti D prílohy k smernici Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2019/904 o znižovaní vplyvu určitých plastových výrobkov na životné prostredie (ďalej len "vykonávacie nariadenie") [2]. V dôsledku chýb v jazykovej verzii uvedeného nariadenia bolo v Úradnom vestníku Európskej únie z 5. marca 2021 zverejnené Korigendum k vykonávaciemu nariadeniu Komisie (EÚ) 2020/2151 zo 17. decembra 2020, ktorým sa stanovujú pravidlá harmonizovaných špecifikácií označenia jednorazových plastových výrobkov uvedených v časti D prílohy k smernici Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2019/904 o znižovaní vplyvu určitých plastových výrobkov na životné prostredie (ďalej len "Korigendum") [3].
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.