Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Aj malé obaly možno efektívne recyklovať

Dátum: Rubrika: Na aktuálnu tému

Obaly, najmä obaly z plastov a odpad z nich, tvoria v súčasnosti najväčší podiel komunálneho odpadu. Ich podiel každoročne nielenže neklesá, práve naopak, rastie, a to aj napriek rôznym opatreniam a legislatívnym krokom. Napriek globálnemu rastu je v prípade niektorých obalov a obalovín badať pokles ich výskytu, hoci mierny. Priaznivo sa prejavil zákaz bezplatných „igelitiek“ a ich spoplatnenie, kroky v oblasti jednorazového riadu, pohárov, priaznivý efekt sa očakáva od spoplatnenia PET nápojových fliaš. Čoraz viac silnejú hlasy o zvýšení podielu tzv. bezobalového predaja. Určite je to príspevok k znižovaniu spotreby obalov, a tým aj k znižovaniu objemu odpadov z obalov. Ale dá sa všetko predávať bez obalov?

Obaly z plastov a alternatívy
Vzťah baleného tovaru a použitého obalu je dlhodobo sledovaný a riešený problém. V závislosti od baleného tovaru sa vyberali, časom menili i optimalizovali a alternovali používané obaly a materiály. Možno konštatovať, že určitú "revolúciu" v obalovej technike priniesli plasty, najmä nástup PET (polyetyléntereftalát). Ten postupne vytláčal sklenené obaly, z časti i kovové obaly, ale aj dovtedy veľmi obľúbený PVC (polyvinylchlorid) používaný nielen na balenie technických výrobkov, ale aj potravín. V uplynulom období prišlo v obalovej technike k niekoľkým alternatívam, nenahrádzal sa len plast za plast, ale i sklo za kov, sklo za plast, ale i kov za plast. V hľadaní najvhodnejšieho, najprijateľnejšieho obalu sa pokračuje ďalej. Okruh aspektov sa rozšíril o ekonomické hľadisko, v poslednom období sa však pozornosť venuje najmä ekológii, vzťahu k životnému prostrediu, k požiadavkám na recykláciu obalov. Veľká pozornosť sa venuje bio degradovateľným obalom. Aj keď bezobalový predaj má rastúcu tendenciu, neustále sa hľadajú nové alternatívne obaly ku tradičným plastovým obalom. Ešte stále existujú produkty, kde nahradiť plastový obal je, resp. bude problémom. Alternatívny obal by totiž mal nielen plne funkčne nahradiť pôvodný plastový obal, ale nemal by spôsobovať nové problémy s jeho odpadom. Plastové PET obaly a fľašky, napríklad na technické chemikálie, nahradili sklenené obaly. V princípe sa možno opäť vrátiť ku skleneným obalom, ale ako naložíme s týmto odpadom? Nevznikne miesto jedného iný, rovnako problémový odpad?
Malé plastové obaly na mliečne výrobky, jogurty, šaláty
Veľmi početnú a druhovo rôznorodú skupinu plastových obalov tvoria obaly na rôzne kyslomliečne výrobky, jogurty, smotany, nátierky, šaláty. Aj keď sú tvarovo rôzne, s rôznou potlačou a sú určené pre rôzne potraviny, majú jedno spoločné - sú vyrobené z kvalitného, zdravotne nezávadného plastu. Až na malé výnimky ide o tégliky, misky, vaničky či poháre vyrobené z PP (polypropylénu). Tou malou výnimkou je zriedkavé použitie PS (polystyrénu). Veľkou výhodou týchto "malých" obalov je, že bez ohľa
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.