Opatrenia potravinárstva, maloobchodu a gastronómie pre znižovanie potravinového odpadu

Vydáno: 20 minút čítania
Pozornosť venovaná znižovaniu potravinového odpadu v potravinárskom odvetví a v maloobchode predstavuje príležitosti pre zvýšenie potravinovej bezpečnosti, ochranu prírodných zdrojov a zmiernenie nepriaznivých účinkov na klímu. Nespotrebované potraviny dopravované na skládky produkujú metán, ktorý má o 25 % silnejšie účinky ako oxid uhličitý. V celosvetovom meradle sa potravinový odpad podieľa 10 % na celkových emisiách oxidu uhličitého. Najväčšie množstvo potravinového odpadu nevzniká v rámci jednotlivých potravinárskych podnikov, ale je výsledkom vzájomného pôsobenia iných faktorov. V príspevku uvedieme niekoľko konkrétnych príkladov postupov a nápadov zameraných na redukciu potravinového odpadu, ktoré uplatňujú významné potravinárske a maloobchodné potravinárske spoločnosti.
K redukcii potravinového odpadu výrobcovia potravín používajú najmä technologické vylepšenia vo výrobných prevádzkach, biotechnologické inovácie a najmodernejšie obalové materiály, ktoré predlžujú čerstvý vzhľad a trvanlivosť potravín. Ďalšiu možnosť znižovania potravinového odpadu predstavuje darovanie nepredaných potravinárskych výrobkov charitatívnym organizáciám, predaj potravín s blížiacim sa termínom minimálnej trvanlivosti za znížené ceny, sponzorovanie spoločenských podujatí, poskytovanie vzdelávania a poradenstva maloobchodníkom a spotrebiteľom. Veľké potravinárske spoločnosti sa združujú do záujmových organizácií a platforiem, ktorých cieľom je zapojenie všetkých článkov potravinového reťazca (prvovýrobcov, skladovateľov, výrobcov, dopravcov, veľkoobchodníkov, maloobchodníkov, spotrebiteľov) do aktivít cielených na znižovanie potravinového odpadu. Veľké potravinárske korporácie začali uplatňovať najmodernejšie technológie umelej inteligencie s cieľom zlepšovania plánovania objemu výroby na základe rôznych parametrov, stanovovania optimálnej veľkosti skladových zásob, nastavovania najvhodnejších podmienok teploty a vlhkosti v skladoch a v chladiacich dopravných prostriedkoch. Používajú simulačné softvéry pre odhadovanie plánovaného objemu výroby jednotlivých typov potravinárskych výrobkov pre daný odberateľský región s prihliadaním na lehoty trvanlivosti. Pridávaním inovatívnych enzýmov do potravinárskych výrobkov rýchlo podliehajúcich skaze zlepšujú ich kvalitatívne parametre a predlžujú trvanlivosť.
Aplikácie dynamických cien, ktoré používajú potravinové reťazce a on-line obchody s potravinami, pomáhajú znižovať množstvo potravinového odpadu. Počítačové programy stanovujú ceny potravín, ktoré rýchlo podliehajú skaze, na základe čerstvosti. Navrhujú znížiť ceny ovocia, zeleniny, pečiva a ďalších rýchlo sa kaziacich potravín, keď sa blíži dátum trvanlivosti. Výsledkom je väčší objem predaja, spotrebitelia platia nižšie sumy za potraviny a v konečnom dôsledku sa vytvorí menej potravinového odpadu. Významnými príčinami vzniku potravinového odpadu v potravinárskom priemyslu sú pomerne vysoká fluktuácia pracovníkov v odvetví potravinárstva, nedostatočné vyškolenie v oblasti spravovania odpadu, nepredvídateľné správanie odberateľov, zmluvné dohody v dodávateľskom reťazci a očakávania spotrebiteľov na dlhé lehoty čerstvosti a dokonalého vzhľadu potravinárskych výrobkov. K dosiahnutiu cieľa znižovania množstva potravinového odpadu odvážaného na skládky treba aplikovať nové riešenia a technológie, zväčšiť objem darovaných potravín zraniteľným skupinám obyvateľstva a recyklovať formou kompostovania, výroby živočíšnych krmív a výroby alternatívnej tepelnej energie. Poskytnutie daňových stimulov výrobcom a predajcom za darovanie potravín zvyšuje opätovné prerozdeľovanie potravín ľuďom s veľmi nízkymi príjmami. Mnohé nadnárodné potravinárske a obchodné spoločnosti majú vypracované plány trvalej udžateľnosti výroby a obehovej ekonomiky vrátane redukcie objemu potravinového odpadu.
 
Nové technologické a inovačné postupy potravinárskeho priemyslu znižujú potravinový odpad
Výrobca čokoládových a cukrovinkárskych výrobkov sa na problematiku potravinového odpadu pozerá komplexne o

Související dokumenty

Súvisiace články

Triedením a množstvovým zberom možno platiť za odpady menej
Využívanie odpadov na energetické účely
Finančná zodpovednosť za nakladanie s odpadom z fotovoltických panelov z hľadiska judikatúry Súdneho dvora EÚ a zákona o odpadoch
Vykonávanie environmentálnych právnych predpisov v členských štátoch EÚ – preskúmanie zo strany Európskej komisie (2.)
Plážový littering
Recyklovanie odpadu v oblasti stavebného priemyslu
Budeme o rok skládkovať už len upravený odpad?
Kuchynský odpad ako vedľajší živočísny produkt
Zvýšila pandémia ochorenia Covid-19 tlak na zodpovedosť jednotlivca a spoločnosti za nakladanie s odpadmi?
Musí byť ekologické aj ekonomické?
Obťažovanie pevnými a tekutými odpadmi
Množstvový zber odpadov - spravodlivá cesta k znášaniu zodpovednosti za tvorbu komunálnych odpadov?
Pojem odpad - spojené veci C-241-242/12 - SHELL NEDERLAND A BELGIAN SHELL
Blistre, tuby, tégliky
Odpad z viacvrstvových kombinovaných materiálov možno využiť viac
Samosprávy na Slovensku a možnosti využívania potenciálu ZEVO
Môže držiteľ odpadu prekategorizovať odpad pod iné katalógové číslo?
Recykláciu nezvýšia len limity
Praktická elektronická evidencia odpadu pre zberný dvor
Odpadové zákony a ich (ne)plnenie

Súvisiace otázky a odpovede

Miestny poplatok za uloženie KO v podzemných kontajneroch
Zber BRKO a frekvencia vývozu
Veterné mlyny a daň zo stavieb
Poplatník z hľadiska zákona o miestnych daniach
Odpustenie alebo zníženie poplatku
Určenie výšky poplatku
Odpisovanie skládky
Vrátenie dane z členského štátu EÚ
Vyrubenie dane za vodné plochy
Zaúčtovanie poplatkov za komunálny odpad v účtovníctve mesta
Oslobodenie od dane podľa § 43 zákona o DPH
Úradná pečiatka
Likvidácia kovového odpadu
Vstup na pozemok suseda
Zmluva s poslancom mestského zastupiteľstva
Vyrubenie dane a odvolacie konanie
Správny poplatok
Rodinný dom a miestne dane
Vlastník časti stavby a jej odstránenie
Sankcie pre obec