Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Zmeny rozpočtu a rozpočtové opatrenia

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

Od 1. 1. 2014 nadobudol účinnosť zákon č. 426/2013 Z. z., ktorým sa novelizuje zákon č. 583/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy v z. n. p. (ďalej len „zákon o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy“). Ostatná novela významným spôsobom ovplyvňuje chod územnej samosprávy.

Veľmi dôležitá a podstatná zmena v zákone je v ust. § 14 ods. 3, ktorý obmedzuje vykonávanie zmien rozpočtu po 31. auguste príslušného rozpočtového roka. Podľa tejto novely obec a vyšší územný celok (VÚC) môžu vykonávať rozpočtové opatrenia podľa § 14 ods. 2 písm. d) zákona o rozpočtových pravidlách do 31. augusta príslušného rozpočtového roka. Ide o povolené prekročenie a viazanie finančných operácií a tieto rozpočtové opatrenia sa týkajú zapojenia mimorozpočtových zdrojov pomocou príjmových finančných operácií.

Obec/VÚC môžu po uvedenom termíne vykonávať len také zmeny rozpočtu, ktorými sa nezvýši schodok rozpočtu obce/VÚC, čo v praxi znamená, že obec/VÚC môžu vykonať také rozpočtové opatrenia, ktorými si budú schodok rozpočtu znižovať, alebo taktiež môžu vykonávať presuny medzi jednotlivými rozpočtovými položkami. Čiže, ak sa u

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály