Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Združené prostriedky obce

Dátum: Rubrika: Účtovníctvo

Obce môžu spolupracovať na základe zmluvy uzatvorenej na účel uskutočnenia konkrétnej úlohy alebo činnosti, na základe zmluvy o zriadení združenia obcí, zriadením alebo založením právnickej osoby podľa osobitného predpisu.

Majetok, ktorý obce získajú na základe zmluvy uzatvorenej na účel uskutočnenia konkrétnej úlohy alebo činnosti, alebo z činnosti právnickej osoby sa stáva spoluvlastníctvom všetkých obcí, ktoré sú účastníkmi zmluvy. Podiel na majetku získanom spoločnou činnosťou zodpovedá sume vložených prostriedkov, ak sa obce nedohodnú inak (§ 20 ods. 2 zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v z. n. p. – ďalej len „zákon o obecnom zriadení“).

Zmluva uzatvorená na účel uskutočnenia konkrétnej úlohy alebo činnosti sa uzatvára na určitý čas alebo na neurčitý čas (§ 20a zákona o obecnom zriadení). Jej predmetom nemôže byť vznik právnickej osoby a musí mať písomnú formu, inak je neplatná.

Zmluva má obsahovať:

  • Označenie účastníkov zmluvy.
  • Vymedzenie predmetu zmluvy.
  • Vymedzenie času, na ktorý sa uzatvára.
  • Práva a povinnosti účastníkov zmluvy.
  • Podiel každej obce na majetku získanom spoločnou činnosťou.
  • Spôsob využitia stavby, ak je predmetom zmluvy.
  • Spôsob odstúpenia od zmluvy a vysporiadania majetkových finančných záväzkov.

Ak je predmetom zmluvy zriadenie spoločného obecného úradu, musí zmluva ešte obsahovať:

  • Určenie sídla spoločného obecného úradu, ak spoločný obecný úrad zabezpečuje prenesený výkon štátnej správy pre obec, ktorá ho uskutočňuje podľa osobitného predpisu aj pre iné obce, je jeho sídlom táto obec.
  • Určenie počtu zamestnancov, spôsobu financovania jeho nákladov a jeho organizáciu.
  • Určenie starostu, ktorý bude štatutárnym orgánom v majetkovoprávnych veciach týkajúcich sa spoločného obecného úradu a v pracovnoprávnych veciach týkajúcich sa zamestnancov v spoločnom obecnom úrade.

Združenie obcí – je právnická osoba a vzniká dňom registrácie v registri združení obcí okresným úradom v sídle kraja (§ 20b zákona o obecnom zriadení).

Poznámka:
Predmetom činnosti obcí je najmä oblasť sociálnych vecí, starostlivosti o životné prostredie, predovšetkým zhromaždenie, odvoz a spracúvanie komunálneho odpadu, odvádzanie a čistenie odpadových vôd, oblasť školstva, kultúry a miestny cestovný ruch, svojou činnosťou združenie napomáha vytvárať podmienky na plnenie úloh obcí, ako aj úloh vyššieho územného celku. Na platnosť zmluvy o zriadení združenia obcí je potrebný súhlas nadpolovičnej väčšiny všetkých poslancov každej obce, ktorá je účastníkom zmluvy. Súčasťou zmluvy sú jeho stanovy (§ 20c zákona o obecnom zriadení).

Stanovy majú tieto obligatórne náležitosti:

  • názov združenia,
  • sídlo združenia,
  • predmet činnosti združenia,
  • orgány združenia obcí, spôsob ich ustanovenia, určenia orgánov oprávnených konať v mene združenia obcí,
  • zásady hospodárenia združenia,
  • spôsob zrušenia, naloženia s majetkom a vysporiadania všetkých záväzkov združenia obcí.

Ak obce zriadia spoločný obecný úrad alebo združenie obcí podľa osobitného predpisu, príslušné ministerstvo alebo subjekt ustanovený osobitným predpisom (podľa § 20 a § 20a zákona o obecnom zriadení) môže za tieto obce poskytnúť dotáciu obci, v ktorej je sídlo spoločného obecného úradu alebo sídlo združenia obcí, po predchádzajúcom súhlase všetkých obcí, ktoré spoločný obecný úrad alebo združenie obcí zriadia.

♦ Príklad č. 1:

Poskytnuté peňažné prostriedky združeniu

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály