Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Zaúčtovanie drobného dlhodobého majetku a správne určenie odpisov

Dátum: Rubrika: Naša poradňa

Podľa § 21 ods. 4 opatrenia Ministerstva financií Slovenskej republiky z 8. augusta 2007 č. MF/16786/2007-31, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre rozpočtové organizácie, príspevkové organizácie, štátne fondy, obce a vyššie územné celky v z. n. p. (ďalej len „postupy účtovania“) sa ako dlhodobý hmotný majetok účtuje podľa vnútorného predpisu účtovnej jednotky aj drobný dlhodobý hmotný majetok, ktorého ocenenie sa rovná alebo je nižšie ako suma ustanovená osobitným predpisom pre hmotný majetok a prevádzkovo-technické funkcie sú dlhšie ako jeden rok. Je účtovanie drobného dlhodobého majetku ako dlho­dobého hmotného majetku podmienené dobou používania majetku viac ako jeden rok alebo je na rozhodnutí účtovnej jednotky, aký drobný dlhodobý majetok sa rozhodne účtovať ako dlhodobý hmotný majetok? V metodickom usmernení č. MF/013292/2017-352 zo dňa 29. 5. 2017 o odpisovaní dlhodobého majetku sa uvádza že pri oprave odpisov sa posudzujú všetky stavby, resp. majetok vyššej hodnoty, a to aj taký, ktorý má nulovú zostatkovú hodnotu a naďalej sa používa. Na základe akého kritéria sa určí suma „vyššej hodnoty“ a druh majetku, ktorého odpisy by sa mali posúdiť?

Metodické usmernenie Ministerstva financií Slovenskej republiky č. MF/010175/2004-42 zo dňa 8. decembra 2004 a vysvetlivky k rozpočtovej klasifikácii (ďalej "Usmernenie"), definuje kapitálové výdavky aj ako výdavky "na nákup drobného hmotného majetku a drobného nehmotného majetku, ktorého obstarávacia cena sa rovná alebo je nižšia ako suma ustanovená osobitným predpisom (zákonom č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov v z. n. p.) pre hmotný a nehmotný majetok, ak sú prevádzkovo technické funkcie alebo doba použiteľnosti dlhšia ako jeden rok a organizácia sa rozhodla účtovať o ňom ako o dlhodobom hmotnom majetku a dlhodobom nehmotnom majetku v súlade s platnými postupmi účtovania."
Uvedené znenie Usmernenia sa odvoláva na platné postupy účtovania. Podľa § 21 ods. 3 písm. b) postupov účtovania sa ako dlhodobý hmotný majetok účtujú samostatné hnuteľné veci a súbory hnuteľných vecí, ktoré majú samostatné technicko-ekonomické určenie s dobou použiteľnosti viac ako jeden rok, v ocenení vyššom ako 1700,- eur. V § 21 ods. 4 postupov účtovania sa uvádza: "
Ako dlhodobý hmotný majetok sa účtuje podľa vnút
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály