Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Účtovanie stravy v základnej a materskej škole

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

Sme veľká plne organizovaná základná škola, ktorá bude od 1. 9. 2019 zrušená a vznikne nový subjekt: základná škola s materskou školou. Okrem toho dôjde aj k dotácii stravného žiakom a v školskej jedálni a zároveň budeme mať novú vedúcu školskej jedálne, ktorá ešte nikde nepracovala a nemá žiadne skúsenosti, ani prax. Chcela by som vás požiadať o radu, ako účtovať od 1. 9. 2019. Sme rozpočtová organizácia – základná škola, ktorá patrí pod zriaďovateľa. Vedúca školskej jedálne má vlastný potravinový účet, ktorý je príjmový aj výdavkový. Na konci mesiaca odvádza réžiu za žiakov, zamestnancov aj cudzích stravníkov na príjmový účet školy. Z príjmového účtu školy sa posledný deň v mesiaci príjmy odvedú na príjmový účet zriaďovateľa a ten ich následne v nasledujúcom mesiaci zašle ako dotáciu vlastných príjmov na výdavkový účet školy. Stravné má ponechané počas celého roka na potravinovom účte (mesačné hlásenia mestu) a len na konci kalendárneho roka ho prevádzame na účet mesta. Podľa akého postupu máme účtovať?

Vychádzajúc z otázky, ste rozpočtovou organizáciou s právnou subjektivitou zriadenou obcou, kde má školská jedáleň zriadený jeden potravinový bankový účet (SÚ 221), na ktorý stravníci uhrádzajú aj réžiu aj stravné. Réžiu preposielate cez príjmový účet školy zriaďovateľovi mesačne, stravné si ponechávate a podávate zriaďovateľovi iba hlásenia o výške príjmov a až na konci roka odvediete príjmy za stravné zriaďovateľovi.

Nie som zástanca používania jedného potravinového účtu, ktorý funguje aj ako príjmový, aj ako výdavkový. Odporúčala by som od 1. 9. 2019, ak budete zároveň aj nový subjekt, s „čistým“ účtovníctvom zriadiť ešte jeden bankový účet, ktorý bude slúžiť ako výdavkový. Bankový účet, ktorý poznajú aj rodičia aj cudzí stravníci, odporúčam pretransformovať na príjmový účet (SÚ 223) a založiť úplne nový bankový účet, ktorý bude slúžiť ako výdavkový (SÚ 222) na úhradu výdavkov za réžiu a stravu. Účtovanie základnej aj materskej školy je úplne rovnaké, či ide iba o základnú alebo iba o materskú školu, alebo základnú školu s materskou školou.

P. č.

Text účtovného prípadu

Kód zdroja

Ekonomická klasifikácia

MD

D

1.

Príjem dotácie na stravu na bankový účet RO

Bez KZ

Bez EK

221

357

2.

Faktúra za potraviny od dodávate

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály