Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Účtovanie rezervného fondu, peňažných fondov v obci, VÚC a v ich rozpočtových a príspevkových organizáciách

Dátum: Rubrika: Účtovníctvo

 Podľa zákona č. 583/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon č. 583/2004 Z. z.“) obec/VÚC môžu vytvárať peňažné fondy. Zdrojmi peňažných fondov môžu byť najmä:

  1. prebytok rozpočtu za uplynulý rozpočtový rok,
  2. prostriedky získané z rozdielu medzi výnosmi a nákladmi z podnikateľskej činnosti po zdanení,
  3. zostatky peňažných fondov z predchádzajúcich rozpočtových rokov a zostatky príjmových finančných operácií s výnimkou zostatkov nepoužitých návratných zdrojov financovania.

Zostatky peňažných fondov koncom roka neprepadajú. O použití peňažných fondov rozhoduje obecné zastupiteľstvo.

Obec vytvára rezervný fond vo výške určenej ich zastupiteľstvom, najmenej však 10 % z prebytku rozpočtu zisteného podľa § 16 ods. 6 zákona č. 583/2004 Z. z. Ak obec nevytvára iné peňažné fondy a vytvára len rezervný fond, v takom prípade tvorba rezervného fondu je vo výške 100 % z prebytku rozpočtu zisteného podľa § 16 ods. 6 zákona č. 583/2004 Z. z.

Prostriedky peňažných fondov používa obec prostredníctvom svojho rozpočtu, okrem prevodov prostriedkov medzi jednotlivými peňažnými fondmi navzájom a okrem prípadov, keď sa prostriedky peňažných fondov použijú len na vyrovnanie časového nesúladu medzi príjmami a výdavkami svojho rozpočtu v priebehu rozpočtového roka.

Podľa § 10 ods. 9 zákona č. 583/2004 Z. z., ak v priebehu rozpočtového roka vznikne potreba úhrady bežných výdavkov na:

  • odstránenie havarijného stavu majetku obce alebo
  • na likvidáciu škôd spôsobených živelnými pohromami,
  • alebo inou mimoriadnou okolnosťou,

ktoré nie sú rozpočtované a kryté príjmami bežného rozpočtu, môže obec na základe rozhodnutia svojho zastupiteľstva použiť prostriedky rezervného fondu.

Prostriedky rezervného fondu môže obec na základe rozhodnutia svojho zastupiteľstva použiť aj na úhradu záväzkov bežného rozpočtu, ktoré vznikli v predchádzajúcich rozpočtových rokoch, maximálne v sume prebytku bežného rozpočtu vykázaného za predchádzajúci rozpočtový rok.

Uvedenou úpravou sa umožnilo obciam použitie časti objemu prostriedkov rozpočtovaných v rámci bežného rozpočtu predchádzajúceho roka aj v nasledujúcom rozpočtovom roku, aj keď tieto už do ďalšieho roka vstupujú ako prostriedky finančných operácií a ich zapojenie do rozpočtu v nasledujúcom roku má za následok schodok bežného rozpočtu.

Obce sú povinné viesť evidenciu rezervného fondu, ako aj peňažných fondov:

(Vysvetlivky: ZS – začiatočný stav, KZ – kód zdroja, AÚ – analytický účet, RF – rezervný fond, PF – peňažný fond, MD – má dať, D – dal, RK – rozpočtová klasifikácia)

Evidencia rezervného fondu – vzor

 

Suma v €

Kontrola

účtovníctvo a rozpočtovníctvo

ZS k 1. 1. 2020

5 000,–

ZS na účte 221AÚ na strane MD

Tvorba RF

1 500,–

Účet 221AÚ na strane MD

Čerpanie RF:

kapitálové výdavky

bežné výdavky §10 ods. 9

finančné výdavky

680,–

Účet 221AÚ na strane D

KZ 46 RK 454 001 – príjem

KZ 46 RK 700, 600, 800 – výdaj

KZ k 31. 12. 2020

5 820,–

KZ na účte 221 AÚ

Evidencia peňažného fondu – vzor

 

Suma v €

Kontrola

účtovníctvo a rozpočtovníctvo

ZS k 1. 1. 2020

7 000,–

ZS na účte 221AÚ na strane MD

Tvorba PF

2 500,–

Účet 221AÚ na strane MD

Čerpanie PF

kapitálové výdavky

finančné výdavky

1 000,−

 

Účet 221AÚ na strane D

KZ 46 RK 454 002 – príjem

KZ 46 RK 700, 800 – výdaj

KZ k 31. 12. 2020

8 500,–

KZ na účte 221 AÚ


Uznesenie zastupiteľstva o použití rezervného fondu – vzor

1. Obecné zastupiteľstvo uznesením č. .../2020 schvaľuje použitie prostriedkov rezervného fondu na kapitálové výdavky vo výške ................................... eur na .................................. v zmysle zákona č. 583/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.

2. Obecné zastupiteľstvo uznesením č. .../2020 schvaľuje použitie prostriedkov rezervného fondu na splátku istiny bankového úveru vo výške ................................... eur v zmysle zákona č. 583/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.

3. Obecné zastupiteľstvo uznesením č. .../2020 schvaľuje použitie prostriedkov rezervného fondu na bežné výdavky vo výške ................................... eur na odstránenie havarijného stavu majetku obce ........................................................ v zmysle ustanovenia § 10 ods. 9 zákona č. 583/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.

4. Obecné zastupiteľstvo uznesením č. .../2020 schvaľuje použitie prostriedkov rezervného fondu na bežné výdavky vo výške ................................... eur na likvidáciu škôd spôsobených živelnými pohromami ........................................ v zmysle ustanovenia § 10 ods. 9 zákona č. 583/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.

5. Obecné zastupiteľstvo uznesením č. .../2020 schvaľuje použitie prostriedkov rezervného fondu na bežné výdavky vo výške ................................ eur na mimoriadnu okolnosť .............................................. v zmysle ustanovenia § 10 ods. 9 zákona č. 583/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.

6. Obecné zastupiteľstvo uznesením č. .../2020 schvaľuje použitie prostriedkov rezervného fondu na bežné výdavky vo výške ................................ eur na úhradu záväzkov bežného rozpočtu z predchádzajúcich rokov .............................................. v zmysle ustanovenia § 10 ods. 9 zákona č. 583/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.


Účtovanie rezervného fondu a peňažných fondov

Podľa § 40 opatrenia Ministerstva financií Slovenskej republiky z 8. augusta 2007 č. MF/16786/2007-31, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre rozpočtové organizácie, príspevkové organizácie, štátne fondy, obce a vyššie územné celky v z. n. p. (ďalej len „postupy účtovania“) sa okrem iného v účtovnej jednotke, ktorou je obec alebo vyšší územný celok, na samostatnom analytickom účte účtujú aj prostriedky peňažných fondov.

Príklady účtovania:

Vysvetlivky: 221 F – bankový/analytický účet rezervného fondu, peňažného fondu, 221 – bankový účet bežnej činnosti, VÚC – vyšší územný celok, FA – faktúra, DHM – dlhodobý hmotný majetok, DNM – dlhodobý nehmotný majetok, VP – vnútorný predpis, ÚJ – účtovná jednotka, RO – rozpočtová organizácia, PO – príspevková organizácia.

Obec/VÚC

Ak má účtovná jednotka otvorený samostatný bankový účet

P. č.

Text účtovného prípadu

KZ

RK

Suma v €

MD

D

Tvorba rezervného fondu, tvorba peňažných fondov

1.

Tvorba RF, PF – prevod peňažných prostriedkov zo základného bežného účtu na účet RF, PF na základe uznesenia zastupiteľstva:

tvorba RF, PF z prebytku

tvorba RF, PF z finančných operácií

výpis zo základného bežného účtu

   

 

 

30 000,-

20 000,-

 

 

 

261

261

 

 

221

221

2.

Tvorba RF, PF – prevod peňažných prostriedkov zo základného bežného účtu na účet RF, na účet PF na základe uznesenia zastupiteľstva:

tvorba RF, PF z prebytku

tvorba RF, PF z finančných operácií

výpis z účtu RF, PF

   

 

 

 

30 000,-

20 000,-

 

 

 

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály