Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Účtovanie príspevku z úradu práce na podporu zamestnávania, miestnej a regionálnej zamestnanosti

Dátum: Rubrika: Účtovníctvo

Témou príspevku je praktické účtovanie príspevku v subjektoch územnej samosprávy so zreteľom na najčastejšie finančné transfery z prostredia štátneho rozpočtu (úradom práce, sociálnych vecí a rodiny – ďalej len „úrad práce“) smerované najmä do rozpočtu obcí.

Treba spomenúť, že finančné transfery posiela úrad práce aj vyšším územným celkom a zriadeným rozpočtovým a príspevkovým organizáciám. Tieto frekventované prostriedky sú zasielané s účelovým charakterom z úradu práce ako refundácie/príspevky. Príspevok sa zaoberá najmä procesom účtovania prijatých a prevádzaných transferov zo štátneho rozpočtu s účtovaním výnosov v čase vzniku nákladu (mzdového nákladu prostredníctvom účtu 521) v obci, rozpočtovej aj príspevkovej organizácii.

Upozornenie: Podľa ust. § 19 ods. 1 opatrenia Ministerstva financií Slovenskej republiky č. MF/16786/2007-31, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre rozpočtové organizácie, príspevkové organizácie, štátne fondy, obce a vyššie územné celky v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania“) napríklad dotácie, príspevky alebo granty sa účtujú ako transfery, bežné transfery alebo kapitálové transfery. V predmetnom príspevku majú transfery zo štátneho rozpočtu charakter bežného transferu (grant).

Úrad práce podľa normatívneho právneho aktu – zákona č. 5/2004 Z. z. o službách zamestnanosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. môže poskytnúť príspevok na podporu zamestnávania znevýhodneného uchádzača o zamestnanie obci alebo vyššiemu územnému celku, ktorý na vytvorené pracovné miesto prijme do pracovného pomeru znevýhodneného uchádzača o zamestnanie vedeného v evidencii uchádzačov o zamestnanie najmenej tri mesiace. Príspevok sa poskytuje na úhradu časti celkovej ceny práce zamestnanca. Druhým typom príspevku je príspevok na podporu rozvoja miestnej a regionálnej zamestnanosti zamestnávateľovi, ktorý na vytvorené pracovné miesto prijme do pracovného pomeru na určitú dobu znevýhodneného uchádzača o zamestnanie.

Oba spomínané príspevky sa poskytujú na základe písomnej dohody o poskytnutí príspevku uzatvorenej medzi úradom práce a zamestnávateľom najdlhšie počas dvanásť kalendárnych mesiacov a na znevýhodneného uchádzača o zamestnanie vedeného v evidencii uchádzačov o zamestnanie.

Ekonomická klasifikácia a kód zdroja príjmu

Ekonomická klasifikácia rozpočtovej klasifikácie podľa opatrenia Ministerstva financií Slovenskej republiky č. MF/010175/2004-42, ktorým sa ustanovuje druhová klasifikácia, organizačná klasifikácia a ekonomická klasifikácia rozpočtovej klasifikáciev z. n. p. je podpoložka bežného grantu 312001 – Zo štátneho rozpočtu okrem transferu na úhradu nákladov preneseného výkonu štátnej správy. Kód zdroja príjmu (podľa Príručky na zostavenie návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2017 – 2019 č. MF/009450/2016-411) zo štátneho rozpočtu predstavuje klasifikáciu 111 – Zo štátneho rozpočtu (Pozn. autora: v obci i v rozpočtovej organizácii.).

♦ Príklad č. 1:

Obec dostane príspevok od úradu práce (bežný transfer) na účely uzatvorenej zmluvy. Následne obec tieto prostriedky zasiela zamestnancovi pri účtovaní cez účet 521 súvzťažne s účtom 331. Vo vecnej a časovej súvislosti so vznikom nákladu účtuje obec bežný transfer do výnosov. V prípade refundácie mzdových nákladov bude účtovanie nasledovné formou tabuľkového prehľadu:

Účtovný prípad

MD

D

Poznámka

Úhrada mzdy zamestnancovi v rámci dohody s úradom práce

521

331

 

Záväzky zo sociálneho a zdravotného poistenia

524

336

 

Príjem bežného transferu z úradu práce

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály