Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Účtovanie časového rozlíšenia nákladov a výnosov

Dátum: Rubrika: Účtovníctvo

Zákon č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“) ustanovuje v § 3 ods. 2, že účtovná jednotka účtuje o nákladoch a výnosoch v tom účtovnom období, v ktorom vznikli, bez ohľadu na deň úhrady, inkasa, prípadne vyrovnania iným spôsobom. O výdavkoch a príjmoch sa účtuje v tom účtovnom období, v ktorom sú uhradené alebo zinkasované.

Zákon o účtovníctve definuje náklady ako zníženie ekonomických úžitkov účtovnej jednotky v účtovnom období, ktoré sa dá spoľahlivo oceniť. Náklady sú úzko spojené s výdavkami účtovnej jednotky. Výdavok je úbytok peňažných prostriedkov alebo úbytok ekvivalentov peňažných prostriedkov účtovnej jednotky.
Výnosy sú definované ako zvýšenie ekonomických úžitkov účtovnej jednotky v účtovnom období, ktoré sa dá spoľahlivo oceniť. Výnosy sú spojené s príjmami. Príjmy predstavujú prírastok peňažných prostriedkov alebo prírastok ekvivalentov peňažných prostriedkov účtovnej jednotky.
V účtovníctve často vzniká časový nesúlad medzi nákladmi a výdavkami a medzi výnosmi a príjmami. V takom prípade je potrebné ich časovo rozlíšiť.
Kritériom pre účtovanie účtovných prípadov časového rozlíšenia je skutočnosť, že je známy ich vecný obsah, suma a je určené obdobie, ktorého sa týkajú.
Náklady a výdavky, ktoré sa týkajú budúcich účtovných období, sa časovo rozlišujú ako náklady budúcich období a výdavky budúcich období a účtujú sa na účte
381 - Náklady budúcich období, 382 - Komplexné náklady budúcich období, 383 - Výdavky budúcich období
.
Výnosy a príjmy, ktoré sa týkajú budúcich období, sa časovo rozlišujú na účtoch
384 - Výnosy budúcich období, 385 - Príjmy budúcich období
.
Podstatu časového rozlíšenia možno vyjadriť takto:

Náklady budúcich období

výdavok (platba) v bežnom účtovnom období, náklad v nasledujúcom účtovnom období

Výdavky budúcich období

náklad v bežnom účtovnom období, výdavok (platba) v nasledujúcom účtovnom období

Výnosy budúcich období

príjem platby v bežnom účtovnom období, výnos v nasledujúcom účtovnom období

Príjmy budúcich období

výnos v bežnom účtovnom období, príjem platby v nasledujúcom účtovnom období

Účtovanie na účtoch časového rozlíšenia musí byť podložené účtovnými dokladmi, ktorými môžu byť faktúra, zmluva, splátkový kalendár, výpis z bankového účtu a pod. Účty časového rozlíšenia podliehajú dokladovej inventúre, pri ktorej sa posudzuje ich odôvodnenosť a výška.
Účtovná jednotka by mala vo svojej vnútornej účtovnej smernici upraviť účtovanie dokladov, ktoré sú vystavené na prelome rokov, tzn. určí sa deň, do ktorého sa môžu ešte doúčtovať účtovné prípady týkajúce sa bežného účtovného obdobia, a to aj vtedy, ak boli vystavené napr. v januári nasledujúceho roku (napr. účet za telefóny, rôzne externé služby - právne, upratovacie, strážne služby a pod.).
Účtovná jednotka účtuje na prelome účtovného obdobia takto:
1.
Ak boli
účtovné doklady
prijaté alebo vystavené do dátumu, ktorý podľa internej účtovnej smernice umožňuje účtovať do obdobia bežného roka, a sú splnené podmienky na účtovanie časového rozlíšenia, účtuje sa na účtoch:
381 - Náklady budúcich období, 382 - Komplexné náklady budúcich období a 384 - Výnosy budúcich období
. Účtujú sa účtovné zápisy napr.: 381/32x, 22x, 211 prípadne 31x, 22x, 211/384 a pod. Môže nastať aj situácia, že výdavok súvisí aj s nákladmi bežného účtovného obdobia, ale aj s nákladmi budúceho účtovného obdobia. Vtedy je potrebné tento výdavok rozdeliť na dve časti:
-
na výdavok, ktorý súvisí s nákladom bežného obdobia
a ktorý sa zaúčtuje priamo do nákladov bežného účtovného obdobia,
-
na výdavok, ktorý súvisí s nákladom budúceho obdobia,
a tento výdavok sa musí časovo rozlíšiť a zaúčtuje sa do nákladov budúcich období.
2.
Účtovné doklady, ktoré neboli doručené alebo vystavené do uzavretia účtovných kníh, účtovná jednotka účtuje na týchto účtoch:
-
V prospech účtu
383 - Výdavky budúcich období
sa účtuje napr. nájomné platené pozadu so súvzťažným zápisom na ťarchu príslušného účtu nákladov. Ide o situáciu, kedy sa výdavky uskutočnia v budúcich účtovných obdobiach, je známy účel a presná výška - teda je splnená podmienka na účtovanie na účtoch časového rozlíšenia.
-
Na ťarchu účtu
385 - Príjmy budúcich období
sa zúčtujú sumy uskutočnených prác a služieb, ktoré boli prevzaté odberateľom, no neboli v danom účtovnom období ešte vyfakturované, a teda nie sú zaúčtované na príslušnom pohľadávkovom účte. Súvzťažný účtovný zápis sa účtuje v prospech účtu výnosov.
Podľa § 50 ods. 6 opatrenia č. MF/16786/2007-31, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre rozpočtové organizácie, príspevkové organizácie, štátne fondy, obce a vyššie územné celky (ďalej len "opatrenie"), sa časovo nerozlišujú napríklad:
-
náklady na prípravu a zábeh výkonov,
-
náklady na školenia a semináre,
-
náklady na marketingové a iné štúdie,
-
náklady na prieskum trhu,
-
náklady na získanie noriem a certifikátov,
-
náklady na uvedenie výrobkov na trh,
-
náklady na reštrukturalizáciu a reorganizáciu účtovnej jednotky,
-
náklady na rozšírenie výroby,
-
náklady na reklamu a propagáciu,
-
pokuty, penále,
-
manká a škody,
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály