Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Rozpočtová klasifikácia v podmienkach územnej samosprávy

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

V príspevku sa venujeme uplatňovaniu ekonomickej rozpočtovej klasifikácie v rozpočtoch subjektov územnej samosprávy, a to formou zodpovedania najčastejšie kladených otázok týkajúcich sa použitia rozpočtových položiek a podpoložiek v rámci ekonomickej rozpočtovej klasifikácie.

Povinnosť uplatňovať ekonomickú rozpočtovú klasifikáciu je pre subjekty územnej samosprávy zakotvená v zákone č. 583/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy“), konkrétne v § 4 ods. 7, podľa ktorého sa v rozpočte obce a v rozpočte vyššieho územného celku uplatňuje rozpočtová klasifikácia v súlade s osobitným predpisom, ktorým je zákon č. 523/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách verejnej správy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon o rozpočtových pravidlách verejnej správy“). Podľa § 4 ods. 4 zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy sa v rozpočte verejnej správy, pri sledovaní plnenia rozpočtu verejnej správy a pri pohyboch na účtoch finančných aktív uplatňuje rozpočtová klasifikácia, podľa ktorej sa jednotne určujú a triedia príjmy a výdavky rozpočtu verejnej správy vrátane ich vecného vymedzenia, a finančné operácie s finančnými aktívami.

? Otázka č. 1: Zaraďujeme finančné prostriedky získané od štátu na prenesený výkon štátnej správy pod položku 312 Transfery v rámci verejnej správy a podpoložku 312001?

Príjem finančných prostriedkov od štátu na prenesený výkon štátnej správy klasifikujeme ako tuzemský transfer, ktorý sa podľa charakteru činností, na zabezpečenie ktorých je určený, delí na bežný a kapitálový:

  • 310 Tuzemské bežné granty atransfery – príspevky na bežnú činnosť,
  • 320 Tuzemské kapitálové granty a transfery – príspevky na obstaranie kapitálových aktív, a to buď kúpou existujúcich alebo výstavbou nových.

Pod rozpočtovú položku 312 Transfery v rámci verejnej správy a 322 Transfery v rámci verejnej správy patria transfery zo štátneho rozpočtu. Transfery určené na financovanie bežných činností, napr. na činnosť štátneho účelového fondu, verejným vysokým školám, príspevkovým organizáciám, na aktívne opatrenia trhu práce, za verejno-prospešné práce sa triedia pod rozpočtovú podpoložku 312001 Zo štátneho rozpočtu okrem transferu na úhradu nákladov preneseného výkonu štátnej správy. Na uvedenej podpoložke sa triedia aj prostriedky Európskej únie, ktoré sa zaraďujú do príjmov štátneho rozpočtu a finančné prostriedky štátneho rozpočtu určené na spolufinancovanie spoločných programov SR a EÚ poskytnuté platobnou jednotkou.

Príjem finančných prostriedkov od štátu na prenesený výkon štátnej správy klasifikujeme ako tuzemský transfer v rámci výkonu verejnej správy, ktorý má určenú osobitnú rozpočtovú podpoložku 312012 Zo štátneho rozpočtu na úhradu nákladov preneseného výkonu štátnej správy.

? Otázka č. 2: Akú rozpočtovú podpoložku použijeme pri poskytnutí dotácií z rozpočtu obce?

Dotácie z rozpočtu obce sú transferové platby. Ide o výdavky, za ktoré nie sú poskytované tovary alebo služby, ide o jednostranné platby. Transfer môže byť len finančný, a to vo forme príspevkov, dotácií a iných finančných vzťahov; triedi sa podľa príjemcu alebo druhu poskytovanej platby.

Na položke 641 Transfery v rámci verejnej správy sa triedia platby medzi subjektmi verejnej správy, pôjde teda o transferové platby napr.:

641001 Príspevkovej organizácii

641009 Obci okrem transferu na úhradu nákladov preneseného výkonu štátnej správy, napr. na zriadenie spoločného obecného úradu (§ 20a zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v z. n. p.)

641013 Obci na úhradu nákladov preneseného výkonu štátnej správy

Na položke 642 Transfery jednotlivcom a neziskovým právnickým osobám sa triedia platby vo forme napr. príspevkov, dávok, dôchodkov, odstupného, členského, štipendií jednotlivcom a neziskovým právnickým osobám, ktoré nie sú zaradené v sektore verejnej správy vrátane medzinárodných so sídlom v SR.

Práve rozpočtové podpoložky v rámci tejto položky budeme používať pri poskytovaní dotácií z rozpočtu obce, a to podľa príjemcu dotácie:

<
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály